Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tulot nousevat 1000 euroa, käteen jää 32 euroa enemmän – Yksi kuva näyttää, miksi työnteko ei kannata

Jos Helsingissä kaksilapsinen yksinhuoltaja siirtyy osa-aikatyöstä kokoaikatyöhön, ja saa aiemman 1 500 euron sijaan bruttona 2 500 euroa kuukaudessa, hänelle jää nettona käteen vain 32 euroa enemmän kuussa.

Ällistyttävän laskelman on tehnyt Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja ja sen jakoi Twitterissä EK:n johtaja Sami Pakarinen.

Esimerkkiperhe asuu asunnossa, jonka vuokra on 1107 euroa. Kun huoltaja menee töihin, verotus kiristyy, soviteltu päiväraha loppuu ja asumistuki pienenee, siksi käytettävissä olevat kuukausitulot kasvavat nettona 1956 eurosta vain 1988 euroon.

– Vain 32 euroa enemmän käteen. Marginaalivero jäätävä 97 %. Kyllä meidän Suomessa pitäisi kannustaa selvästi nykyistä enemmän työntekoon, Pakarinen toteaa twiitissään.

Kommentoijat huomauttavat, että koko 97 prosenttia ole varsinaisesti veroa, vaan nettotulojen vaatimaton kasvu tonnin tulolisäyksen myötä johtuu tukien leikkautumisesta pois.

Kuva on poikinut Twitterissä keskustelua kannustinloukuista:

– Kammottava systeemi ollaan rakennettu.

– Ymmärrän hyvin, ettei motivoi tehdä töitä.