Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hesburger ajoi muut ketjut ahtaalle Helsingin ytimessä – McDonald'silla selkeä näkemys siitä, millaisen ravintolatilan se kelpuuttaa

Kun kävelee Helsingin keskustassa Päärautatieaseman ympäristössä, tulee liki joka nurkalla vastaan vähintään jokin pikaruokapaikka.

Valtaa pitää Hesburger, joka löytyy niin juna-asemalaiturin nurkalta, Sokoksen kulmalta (jonka moni muistaa yhä McDonald'sista) kuin Kompassiaukiolta metron sisäänkäynnin vierestä.

Kompassitason yläkäytävällä tunnelissa oleva entinen McDonald'sin tila on nykyisin kahvilana.

Burger King pitää hallussaan rautatieaseman isoa asemahallia.

Lähimmät Mäkkärit asemalta katsottuna löytyvät Forumista, jossa sillä on kaksi eri liikepaikkaa. Katutason ravintola on auki ympäri vuorokauden.

McDonald's-ketjusta kuitataan keskustan tilanteesta, että "tehdyt liikepaikkapäätökset ovat onnistuneita".

– Kartoitamme jatkuvasti uusia liiketiloja. Viime vuonna avasimme 6 uutta ravintolaa, viestintäjohtaja Heli Ryhänen kertoo.

Ryhäsen mukaan Asematunnelin ravintola oli McDonald'sille liikepaikkana liian pieni.

– Pyrimme löytämään liikepaikkoja, joissa ravintolan tilat ja asiakasvirrat mahdollistavat lähes 4 miljoonan vuosimyynnin. Keskikokoisen McDonald’s-ravintolan myynti on noin 3,8 miljoonaa euroa ja tämä on paljon enemmän kuin hampurilaisravintoloiden vuosimyynti Suomessa keskimäärin.

– Meillä on nyt 72 ravintolaa. Olemme jo pari vuotta olleet Suomen suurin hampurilaisketju, Ryhänen huomauttaa.

Hesburgerilta kommentoidaan, että ketju etsii koko ajan mielenkiintoisia liikepaikkoja Helsingistä ja Helsingin lähialueilta. Keskustan osalta ei uusia suunnitelmia ole.

Hese avautui Sokoksen kulmalle vuosi sitten keväällä sen jälkeen, kun S-ryhmä oli yrittänyt menestyä paikalla ensin Fafa's-falafelketjulla ja sitten hävikkiravintolalla.

– Tällä hetkellä emme ole avaamassa uutta Hesburgeria Helsingin keskustaan, toteaa viestintäpäällikkö Petteri Pohjonen.

Hesburger tiedotti tammikuun lopussa, että sen ravintoloiden myynti kasvoi Suomessa viime vuonna 13 prosenttia: hampurilaisia myytiin 264 miljoonalla eurolla.

– Energian ja raaka-aineiden hintojen nousut vaikuttavat luonnollisesti meidän toimintaamme Suomessa ja ulkomailla. Uskomme kuitenkin, että myynnin kasvu jatkuu maltillisena myös tänä vuonna maailmantilanteesta huolimatta, Hesburgerin toimitusjohtaja Kari Salmela totesi tiedotteessa.

Myös Restelin operoimalta Burger Kingiltä todetaan, että tilanne on haastava. Ravintola nosti hintoja viime vuonna.

– Olemme varmasti joutuneet kaikki ketjut nostamaan hintojamme. Hinnoitteluumme vaikuttaa alan yleinen hintataso, raaka-ainekustannukset ja muut kustannukset. Pyrimme kuitenkin tarjoamaan laajan valikoiman tuotteita eri hintahintakategorioissa asiakkaillemme, ketjujohtaja Siru Kalpio kertoo.

Uusista Helsingin keskustan tai muistakaan ravintoloista hän on vaitonainen:

– Tutkimme koko ajan uusia mahdollisuuksia laajentaa liiketoimintaamme mielenkiintoisiin paikkoihin.