Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Finnkinolla sekava K18-tilanne: "Voi olla hankala ymmärtää"

Elokuvateatterien anniskeluoikeudet ja sekavat ikärajat herättävät hämmennystä Helsingissä.

Alaikäiset pääsevät esimerkiksi Kluuvikadun Maximin ja Itiksen Luxe-salien anniskelunäytöksiin, jos ikää elokuvan katsomiseen on muuten riittävästi. Muissa Finnkinon saleissa anniskelunäytösten ikäraja on ehdoton K18, vaikka itse elokuvan ikäraja olisi alhaisempi.

– Ymmärrän, että tämä voi olla kuluttajalle hankala ymmärtää, Finnkinon myyntijohtaja Hannele Wolf-Mannila sanoo.

Elokuvateattereita koskevat samat anniskelumääräykset kuin esimerkiksi jäähalleja. Jos katsomossa on anniskelua, ikärajaksi tulee 18. Luxen kaltaiset salit ovat poikkeuksia, koska viranomainen katsoo ne ravintolatilaksi.

Eivätkö kaikki salit voisi olla ravintolatiloja?

–  Saleissa täytyy olla rakenteellisesti jotain sellaista, että se voidaan tulkita ravintolaksi erotukseksi katsomosta. Penkkien välissä tulee esimerkiksi olla sellaiset pöydät, joissa pystyy syömään lautaselta ruokailuvälineillä ja saada mahdollisesti myös tarjoilua kesken näytöksen. Pelkkä mahdollisuus ostaa kaljaa salin ulkopuolelta ei täytä lain ehtoa. Jos on pelkkä limsamukin paikka, se on selkeä katsomo, sanoo alkoholihallintoyksikön päällikkö Riku-Matti Lehikoinen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Muun muassa Itiksen Finnkinon Luxe-saleissa on erilaiset pöydät ja tuolit sekä normaalista elokuvasalista poikkeavat palvelukäytännöt.

– Tulkittiin, että ok. Tämä voisikin olla tavallaan ravintolamainen tila, johon K18-kielto ei päde, Lehikoinen sanoo.

Finnkino aloitti anniskelun osassa näytöksiä vuonna 2017. Wolf-Mannila sanoo, ettei viinin nauttiminen salissa ole aiheuttanut merkittäviä häiriöitä. Finnkinon näytöksistä alle kymmenessä prosentissa on anniskelua.

Helsingin Bio Rexin kaikki anniskelunäytökset ovat sallittuja myös alle 18-vuotiaille. Esimerkiksi uuden Skimbagirls-elokuvan lähes kaikissa Triplan näytöksissä on anniskelu. Sisäänpääsyyn vaikuttaa luonnollisesti elokuvan oma ikäraja. Skimbagirlsin kohdalla se on 12 vuotta. Bio Rexillä on saleja myös Redissä.