Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivähoitomaksut alenevat useilla helsinkiläisperheillä – täyttä maksua peritään vasta, jos nelihenkisen perheen tulot ovat 8427 e/kk

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksut muuttuvat 1. maaliskuuta siten, että maksujen perusteena olevia tulorajoja korotetaan 33 prosenttia. Käytännössä tämä laskee maksuja useilla helsinkiläisperheillä.

Kaupungin asiakasmaksupäällikkö Arja Juvonen kertoo, että tällä hetkellä päivähoitomaksua ei peritä noin 40 prosentilta asiakasperheistä.

– Karkean arvion mukaan maksuttomia voisi olla (maaliskuusta alkaen) noin 50 prosentin kieppeillä, laskee Juvonen.

Hän painottaa, että tarkkoja lukuja on vaikea antaa, koska uusia asiakkaita tulee ja jotkut lopettavat eli tilanne elää koko ajan.

Esimerkiksi yhden lapsen kanssa kahdestaan asuvalta yksinhuoltajalta peritään jatkossa ylintä maksua, mikäli hänen tulonsa ovat vähintään 6 626 euroa kuussa.

Kahden vanhemman ja kahden lapsen perheessä taloudessa ylin maksuluokka tulee eteen, mikäli talouden yhteenlasketut kuukausitulot ovat 8 427 euroa kuussa.

Asiakasmaksujen tulorajoja, alinta ja ylintä perittävää maksua on muutettu edellisen kerran indeksitarkistuksen vuoksi 1.8.2022 alkaen.

Varhaiskasvatuksesta perittävä enimmäismaksu on ensimmäisen lapsen osalta edelleen 295 euroa kuukaudessa ja alin perittävä maksu 28 euroa. Maksuprosentti 10,7 säilyy ennallaan.

Toisesta lapsesta perittävä maksu on enintään 40 prosenttia nuorimman lapsen maksusta. Seuraavien lasten maksu on 20 prosenttia nuorimman lapsen maksusta.

Lisäksi kaikki 5-vuotiaat ovat Helsingissä ensi syksystä alkaen maksuttoman varhennetun esiopetuksen (4 h) piirissä. Näin ollen 2018 syntyneistä lapsista peritään maksua vain siltä osalta kun he tarvitsevat päivähoitoa neljän esiopetustunnin ulkopuolella.

Muutoksen johdosta kuntien maksutuottojen arvioidaan alenevan noin 70 miljoonaa euroa. Maksutuotot alenevat noin 29 prosenttia verrattuna vuoden 2021 asiakasmaksutuottoihin.