Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi ei aloita esitutkintaa kryptovaluuttayhtiön toiminnasta: "Virtuaalivaluutassa ei ole talletussuojaa toisin kuin pankkitalletuksilla"

Helsingin poliisilaitos ei aloita esitutkintaa virtuaalivaluuttalainaajana tunnetun Tesseract Groupin toiminnasta.

Poliisi suoritti esiselvityksen yhtiön menettelytavoista, koska kryptovaluuttapalveluiden tarjoaja Coinmotion ja useat sijoittajat tekivät yrityksestä tutkintapyyntöjä.

Virtuaalivaluutta-ala ajautui vaikeuksiin viime vuoden touko–kesäkuussa, kun eräät alalla toimivat kansainväliset tahot ajautuivat maksukyvyttömyyteen tai konkurssiin. Marraskuussa virtuaalivaluuttayhtiöt FTX ja Alameda ajautuivat maksukyvyttömyyteen ja yrityssaneeraukseen.

– Tilanteesta syntyi ketjureaktio, joka synnytti vaikeuksia monelle sellaiselle yritykselle, joilla oli liiketoimintaa näiden yhtiöiden kanssa, sanoo tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Harri Saaristola tiedotteessa.

Poliisin tekemän esiselvityksen perusteella syynä luottotappioihin on samalla alalla toimivien yritysten ajautuminen taloudellisiin vaikeuksiin ja maksukyvyttömiksi. Samanaikaisesti tapahtui virtuaalivaluuttojen merkittävä arvon aleneminen.

Poliisin mukaan nämä tapahtumat eivät ole olleet sillä tavoin ennakoitavissa, että Tesseract Groupin toimijoita olisi syytä epäillä tahallisesta rikoksesta.

– On valitettavaa, jos sijoittajille ei makseta heidän sijoittamaansa virtuaalivaluuttaa takaisin, mutta poliisin tehtävänä on rikosten selvittäminen, eikä saatavien periminen, Saaristola sanoo tiedotteessa ja toteaa, että sijoittajien on otettava huomioon, että virtuaalivaluutat ovat korkean riskin sijoitustuotteita.

– Poliisilla ei ole yleistoimivaltaa arvioida tai ratkaista muita kuin rikoksena selvitettäviä tekoja. Virtuaalivaluutassa tehdyillä talletuksilla ei ole minkäänlaista talletussuojaa toisin kuin esimerkiksi pankkitalletuksilla.

Tesseract Groupin liiketoimintaa on virtuaalivaluuttatalletusten vastaanottaminen asiakkailta ja vastaanotetun virtuaalivaluutan lainaaminen markkinoille. Yhtiö antaa lainanottajalle lainaksi virtuaalivaluuttaa ja vaatii myönnetyn lainan vakuudeksi jotakin virtuaalivaluuttaa.

Tesseract Groupin korkopalvelun ehdoissa todetaan, että virtuaalivaluuttoihin liittyy korkea riski menettää sijoitettu pääoma kokonaan. Vaara on olemassa erityisesti korkopalveluissa. Asiakas hyväksyy korkopalveluun liittyvät riskit.

Poliisin saamien tietojen mukaan Tesseract Groupin korkopalvelulla on noin 3 000 asiakasta.