Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näillä 10 alalla riittää nyt töitä, paljastavat tilastot

Alkuvuodesta työmarkkinoilla on ollut tarjolla merkittävä määrä avoimia työpaikkoja. Erityisen paljon töitä on ollut sosiaali- ja hoiva-alalla sekä rakennusalalla. Ilmiöstä kertoo työnhakupalvelu Duunitori Oy tiedotteessaan.

Yhtiön työpaikkailmoitusdata kertoo, että työnantajat rekrytoivat nyt hanakasti työntekijöitä. Työmarkkinat ovat käyneet alkuvuodesta kuumina, sillä avointen työpaikkojen ilmoitusmäärät ovat nousseet neljä prosenttia viime vuoden tammikuusta. Duunitorin kaupallinen johtaja Lauri Iso-Markku pitää tätä positiivisena merkkinä.

– Vuoden 2022 alku oli työmarkkinoilla ennätyksellisen vilkas, kun koronan aiheuttama patouma purkautui. Talouden heikoista kasvuennusteista olisi voinut kuvitella, että aivan samoihin lukuihin ei päästä. Toisin kävi – ja mentiin vielä hieman ylikin, Iso-Markku kertoo tiedotteessa.

Kun ilmoitusten tilannetta tarkastellaan alakohtaisesti, löytyy myös merkkejä, jotka kertovat talouden epävarmuudesta.

Iso-Markun mukaan perinteisesti suhdanteille herkillä rakennus- sekä teollisuuden ja teknologian aloilla vuosi on käynnistynyt aavistuksen hitaammin kuin viime vuosi.

Eniten avoimia työpaikkoja on Duunitorilla ollut tarjolla alkuvuodesta 2023 sosiaali- ja hoiva-alalla. Alan työpaikkailmoituksia on julkaistu tänä vuonna jo yli 10 000. Tarve tekijöistä on tasaisessa kasvussa, sillä viime vuoden tammikuussa alan ilmoituksia julkaistiin reilut 10 prosenttia vähemmän.

Iso-Markun mukaan soteuudistuksen myötä käyttöönotetut hyvinvointialueet eivät ole tuoneet helpotusta työvoimapulaan. Nyt alalla kilpaillaan tekijöistä investoimalla muun muassa johtamiseen ja työntekijäkokemukseen. Näiden pohjalta panostetaan työnantajakuvaan ja rekrytointimarkkinointiin.

Myös perinteisesti Suomen talouden ja viennin tilasta indikoivat alat tarvitsevat tällä hetkellä paljon tekijöitä: rakennusalan työpaikkailmoituksia on alkuvuoden aikana julkaistu Duunitorilla yli 8 700 kappaletta, mikä on toiseksi eniten kaikista aloista.

Alla oleva luettelo kertoo, millä aloilla on alkuvuonna ollut eniten avoimia työpaikkailmoituksia.