Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Kun ovea käydään repimässä turhaan, hämmennytään" – Helsinkiläisostarin asukastalo on kiinni vähän väliä, kävijät moittivat huonoa tiedottamista

Kontulan asukastalo on tammikuussa ollut vähän välillä kiinni.

Kontulan asukastalolla vuosia käynyt kivikkolainen Tuija Kalttonen, 69, ihmettelee Stadin asukastalo Kontulan toimintaa.

Tammikuussa asukastalo oli yllättäen kiinni kokonaisen viikon. Aukioloajat ovat muutenkin olleet tammikuun ajan niin epämääräiset, etteivät kävijät ole tienneet onko talo auki vai kiinni.

– Toiminta näyttää siltä, että se olisi kaikin puolin hiipunut. Tulee mieleen, että kun toimintaa supistetaan, niin sanotaanko kohta, että koko paikka kohta lopetetaan, kun porukkaa ei käy, toteaa Kalttonen.

Myös runoryhmää vetävä Marjut Kapanen, 69, ihmettelee, miksi tieto paikan kiinni pitämisestä ei ole kulkenut edes ryhmän vetäjille.

– Olisi hyvä tiedottaa edes meille, että ovet ovat kiinni. Kyllähän heillä sähköpostiosoitteet pitäisi olla.

Kalttonen on osallistunut taide- ja runoryhmän toimintaan sekä toiminut apuopettajana arkisuomi-ryhmässä. Epämääräisistä aukioloajoista on ollut suurta haittaa toki kaikille, mutta erityisesti huonosti suomea osaaville.

– Kaikki eivät puhu suomea eivät osaa hakea netistä tietoa. Kun ovea käydään repimässä turhaan, hämmennytään. Seuraavan kerran ei ehkä enää uskalleta tulla ollenkaan.

Kontulan ostarilla sijaitsevan asukastalon oveen on liimattu lappu: ”Kontulan asukastalolla ei tällä hetkellä ole digitukea saatavilla.” Asialla on suora yhteys myös aukioloaikoihin.

Sosiaalityöntekijä ja tiiminvetäjä Mari Jalonen sanoo, että syy epäsäännöllisiin aukioloaikoihin on henkilöstöpula.

– Yleensä meitä on viisi. Nyt on kolme. Tällä hetkellä meillä ei ole digi- eikä kulttuuriohjaajaa, koska nämä ovat olleet määräaikaisia työsuhteita.

Johtava sosiaaliohjaaja Irene Pudassalo-Thurman kertoo viime viikolla käyneensä asukastalolla keskustelemassa monia hämmentäneensä tilanteesta.

– Tilanne johtuu henkilöstövajeesta. Tämä on tärkeä asia kertoa ihmisille ja ymmärrän huolen, jos ovi laitetaan kiinni.

Henkilöstövaje johtuu pääasiassa siitä, että määräaikaiset työsuhteet ovat olleet niin sanottuja palkkatukipaikkoja. Määräaikaiset sopimukset päättyivät ennen vuodenvaihdetta, eikä uusia sopimuksia ole saatu tehtyä.

– Jos paikkoihin ei ole sopivia hakijoita, se vaikuttaa asukastalotyön toimintaan. Henkilöstöä haetaan koko ajan, Pudassalo-Thurman sanoo.

Muilta asukastaloilta on välillä saatu henkilökuntaa lainaksi Kontulaan. Viime viikolla Kontulassa oli työntekijä Maunulan Saunabaarista.

Turvallisuussyistä asukastalolla täytyy olla aina vähintään kaksi työntekijää. Muuten ovet on laitettava kiinni. Samat säännöt ovat käytössä kaikissa kaupungin yhdeksässä asukastalossa.

Taide- ja runo-ryhmien lisäksi asukastalolla järjestetään muun muassa tuolijumppaa, bingoa, pelihetkiä ja tietovisoja. Keskiviikkona kokoontuu mieli maassa -ryhmä. Toiminta on ilmaista. Viikoittain Kontulan asukastalolla käy keskimäärin yli 120 ihmistä.

Kävijät kertovat myös, että taidepajoissa käytettyjä maalaustarvikkeita on tilattu asukastalolle aiempaa niukemmin.

– Taideryhmään saatiin aiemmin materiaaleja. Nyt sekin on ollut jotenkin vaikeata, sanoo Kalttonen.

– Kun taidekerhojen vetäjät vaihtuvat, jotain muutoksia voi materiaalitilauksiin tulla. Käyttörahaa tarvikkeisiin kyllä on, Pudassalo-Thurman sanoo.