Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Amerikkalainen ravintolatrendi tuli ryminällä Helsinkiin, vaikka lupien saanti on vaikeaa – tältä näyttää 12 tuntia savustettu häränrinta

Helsingissä on käynnissä amerikkalaisen BBQ-ruoan buumi.

Ravintoloitsija Joonas Immosella on käsissään kolmen kilon kimpale häränrintaa, jonka rouhea pinta on pikimustaa. Siitä leviää lämmin tuoksu, joka saa veden kielelle. Immosen veitsi uppoaa mureaan pintaan ja paljastaa lihan reunoille muodostuneet pinkit kerrokset. Ne ovat merkki onnistuneesta 12 tunnin savustuksesta.

Asko, 74, syö Kallion legendaarisessa pihviravintolassa 5 kertaa viikossa – nyt innostuivat naiset

– Barbecue-lautaselle tulee myös savustettua porsaan kylkeä ja nyhtöpossua sekä itse tekemiämme kastikkeita, Ravintola Kruunuvuoren yrittäjä esittelee yhtä ravintolan suosituimmista annoksista.

Helsingissä on käynnissä BBQ-buumi. Puolen vuoden sisällä kaupunkiin on avattu useita ravintoloita, jotka myyvät amerikkalaiseen tyyliin savustettua lihaa. Lisääkin on tulossa.

– Ihmiset pitävät rehellisistä mauista, mutta tällaista tuotetta on haastavaa tehdä itse, Immonen pohtii syitä ilmiön taustalla.

Markku Leinonen avasi Jätkä BBQ:n Jätkäsaareen pari kuukautta sitten. Hän oli harrastanut pitkään lihan savustamista ja alkoi miettiä, saisiko ruokaa tarjottua isommalle porukalla.

Kun Leinosen hyväntekeväisyyskahvila Public Cafes ei lyönyt leiville, avasi hän samoihin tiloihin Livornonkadulle häränrintaa, nyhtöpossua, ribsejä ja hampurilaisia myyvän ravintolan. Lihat savustetaan Raaseporissa ja Perniössä.

– BBQ-ravintoloiden perustaminen pk-seudulle on hankalaa muun muassa kaupungin säännösten ja savuhaittojen vuoksi. Laskin, miten pitkä savupiippu Jätkäsaareen pitäisi tehdä, että se menisi kaupungille läpi. Tulisi aika mielenkiintoisen näköinen savustin.

Myöskään Immonen ei savusta lihoja ravintolan yhteydessä Kruunuvuorenrannassa. Savustin sijaitsee tällä hetkellä Laajasalossa.

BangBang BBQ aukesi Kamppiin marraskuussa. Ravintolalla on kauppakeskuksen katolla pellettigrillejä, joissa savustetaan kasviksia ja kanansiipiä. Isommat lihat valmistetaan leppäsavulla teollisuushallissa Malmilla.

– Tuhat kiloa painavaa savustinta ei olisi saatu turvallisesti tai järkevästi Kampin katolle, ravintolan BBQ-mestarina toimiva Kaius Gestranius sanoo.

Gestranius savustaa lihat kotimaisella leppähalolla. Hänen mukaansa lepän tuoma savun maku on hennompi kuin esimerkiksi tammessa. Hän ei myöskään savusta lihoja 12–18 tuntia, joka tarkoittaisi yön yli valvomista.

– Savustan kuumemmalla lämmöllä, jonka myötä lihat saa valmiiksi yhden työpäivän aikana.

Kolmessa eri pizzeriassa pizza saattaa maistua hyvinkin samalta, Gestranius pohtii. Barbeque-ravintoloissa tilanne on hänen mukaansa täysin eri.

– Jokaisessa ravintolassa näkyy aina savustajan omat mieltymykset. Kaikilla on omat lihat ja erilaiset kastikkeet sekä mausteet.

Suomalaiset ovat mieltyneet paksuun ja sokeriseen BBQ-kastikkeeseen. Nyhtöposulle Gestranius suosittelee etikkapohjaista kastiketta.

– Klassisessa bbq-kastikkeessa pitää olla tiettyä kiiltoa ja makeutta.

Gestranius on osallistunut maailmalla useisiin BBQ-kilpailuihin.

– Olen pärjännyt niissä ihan kivasti.

Savustetun ruuan edelläkävijänä pidetty JJ’s BBQ on toiminut syksystä asti Sturenkadulla Naughty Brgr:n tiloissa. Pop-upia jatketaan ainakin vielä kevään ajan.

JJ’s BBQ:n lihat savustetaan tällä hetkellä yrityksen kotipaikkakunnalla Salossa. Yrittäjä Jari-Jukka Kallunki sanoo, ettei Helsingistä ole toistaiseksi löytynyt sopivaa paikkaa savustukseen. Kokonaan oman ravintolan perustaminen pk-seudulle on kuitenkin harkinnassa, jos sopivat tilat löytyvät.

Teurastamolla vuodesta 2013 toiminut B-Smokery on ollut tämän talven kiinni. Toimintaa on tarkoitus jatkaa maalis-huhtikuussa.

– Teemme pieniä parannuksia ravintolaan ja muutamme konseptia rennompaan suuntaan. Keskiössä pysyy edelleen klassinen BBQ, sanoo toimitusjohtaja Vesa Virtanen.

B-Smokeryn lisäksi myös Mellunkylän Helsinki Beer Factory & Smokeryllä on savustin ravintolan yhteydessä. Paikka on talvikaudella avoinna viikonloppuisin. Lihojen lisäksi tarjolla on muun muassa savustettua kurpitsaa ja kukkakaalia. Savustus tapahtuu omenapuulla, lepällä ja tammella.

Ludviginkadulle aukeaa maaliskuussa uusi Burn & Shine - Raw Bar Smokery -ravintola.  Listalta löytyy savustettujen lihojen ja makkaroiden lisäksi ostereita sekä muita mereneläviä. Ravintola taustalla on muun muassa Ragusta tuttu Antti Asujamaa.

– Savun maussa on jotain ihmisen primitiivisen puolen kanssa resonoivaa. Savuun yhdistetään meillä tarjoiltavissa annoksissa hienostunut vivahde, Asujamaa toteaa tiedotteessa.

Asko, 74, syö Kallion legendaarisessa pihviravintolassa 5 kertaa viikossa – nyt innostuivat naiset

Santtu, 32, lataa suorat sanat Kalasataman grillikohusta: "Ihmeellistä nimbyilyä!" – koko rakennus laitettiin uuteen uskoon

"Järkyttävä määrä E-koodeja! Törkeän hyvää!" – ryminällä kauppoihin tulleet uutuusruoat HU:n toimituksen testissä