Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

1000 asukkaan rakennushanke junnannut vuosia Helsingissä, kerrostalo järkyttävässä kunnossa – Syynä harvinainen oikeudenkäynti

Länsi-Pasilan toimistojen purkaminen on viivästynyt vuosilla. Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä voi iso merkitys ely-keskuksen toimivaltaan.

Asuintalojen ja päiväkodin rakentaminen viivästyvät entisestään Länsi-Pasilan Radiokadulla.

Asuntoihin kantautuvasta raitiovaunumelusta huolestunut Uudenmaan ely-keskus on pyytänyt asemakaavasta valituslupaa Korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Radiokatu 15:n ja 20:n nykyisten rakennusten purkamisen piti alkaa vuonna 2020, ja uudisrakennusten rakentamisen vuonna 2021. Asuntoja on suunnitteilla noin tuhannelle ihmiselle. Kaupunginvaltuusto hyväksyi kaavan keväällä 2021, mutta se ei ole vielä lainvoimainen.

Helsingin hallinto-oikeus hylkäsi aiemman valituksen joulukuussa, koska ely-keskuksella ei ole asiassa toimivaltaa. Oikeuden mukaan ”asemakaavamuutos ei ole vaikutuksiltaan valtakunnallinen tai maakunnallinen”.

Valituskierteen taustalla on Radiokadulle valmistunut tiheäliikenteinen raitiotie, joka on ely-keskuksen mukaan meluisa. Osassa uusien talojen asunnoissa makuuhuone on suunniteltu Radiokadun puolelle.

– Asunnot pitäisi suunnitella niin, että makuuhuone voisi olla meluttomalla puolella, sanoo Uudenmaan ely-keskuksen yksikön päällikkö Timo Kinnunen.

Kinnusen mukaan Helsingin kaupunki ei pyytänyt Radiokadun kaavasta heiltä lausuntoa.

– Lausuntojen avulla ely-keskus pyrkii pääasiallisesti vaikuttamaan ennakoivasti kaavoituksen lopputulokseen ilman että joudutaan käymään oikeutta. Pyrimme pitämään huolta, että meillä on terveellisiä, turvallisia ja viihtyisiä asuinpaikkoja. Yleensä kunnat noudattavat näkemystämme.

Kinnunen epäilee, että kaupunki oli sopinut asiat rakentajan kanssa niin pitkälle, että ely-keskuksen oli vaikea saada kaupunkia muuttamaan suunnitelmia.

Kaupunki kommentoi asiaa vain niukasti keskeneräisen oikeusprosessin vuoksi.

– Radiokadun tapauksessa katsottiin, että kyseessä on varsin tavanomainen kerrostalokaava. Silla ei ole sellaisia valtakunnallisesti tai maakunnallisesti merkittäviä vaikutuksia, joiden johdosta ely-keskukselta olisi pitänyt pyytää lausuntoa, kaupungin arkkitehti Outi Ruski sanoo.

Kesällä 2021 ely-keskus jätti kaupungille oikaisuvaatimuksen, jonka jälkeen Radiokadun kaavaan tehtiinkin muutoksia. Kaupunki päätti kuitenkin, että vain suurimman osan asunnoista täytyy aueta myös sisäpihalle. Näin saadaan ”toimivimmat pohjaratkaisut ja vältytään ylisuurilta kirvesvarrenmuotoisilta asunnoilta”.

Ely-keskuksen mukaan muutokset eivät olleet riittäviä.

Ely-keskuksella oli takavuosina lakiin perustuva valitusoikeus myös paikallisiin asioihin. Nykyisin asian pitää olla maakunnallinen tai valtakunnallinen. Kinnusen mukaan meluasiat ovat tällaisia.

– Onko tosiaan paikallinen asia? Helsinki ei ole poikkeustapaus meluasioissa. Meluasia on pk-seudulla yleinen asia, johon joudutaan kaavoituksessa kiinnittämään lähes aina huomiota. Kun kaupunkirakennetta tiivistetään, joudutaan asumista sijoittamaan usein meluisille alueille.

Kinnusen mukaan elyn tekemät valitukset asemakaavoista ovat hyvin harvinaisia, muutaman prosentin luokkaa elyssä käsitellyistä asemakaavoista vuodessa

Toinen korkeimmassa hallinto-oikeudessa oleva kaava koskee Lassilan Sentnerikujalle suunniteltuja asuntoja. Ne eivät olisi ely-keskuksen mukaan terveellisiä tai turvallisia, koska alue sijaitsee Valion Pitäjänmäen tehtaan ns. Seveso-vyöhykkeellä. Etäisyys tehtaan ammoniakkivarastoihin on alle 400 metriä. Asiasta valitti Korkeimpaan hallinto-oikeuteen kaupunki.