Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jätti-investoinnit nostavat vesimaksuja – HSY: Jätevettä mereen vuotavan viemäröinnin korjaaminen maksaisi yli 400 miljoonaa euroa

HSY saneeraa viemäriverkostoa yli 300 miljoonalla, mutta se ei riitä.

Hintalappu pääkaupunkiseudun jätevesiverkoston korjaamiseksi on valtava. HSY:n seuraavien 10 vuoden investointiohjelmassa siihen on alustavasti varattu noin 320 miljoonaa euroa.

Tästä noin 150 miljoonaa on varattu Helsingin kantakaupungin sekaviemäreihin. Muualla pk-seudulla jätevesi kulkee omissa viemäreissään. Näiden erillisviemäreiden saneerauksiin investointiohjelmassa on varattu 170 miljoonaa euroa.

Helsingin Uutiset kertoi (HU 11.–12.2.), että Kauppatorilla ja Eteläsatamassa valuu viemärivettä mereen jopa 110 päivänä vuodessa yhteensä 3 600 säiliöautollista. Sekaviemärit ovat jopa yli 100 vuotta vanhoja, eikä niiden kapasiteetti riitä lumien sulaessa ja rankkasateilla.

Toinen ylivuotojen paha kohta on Herttoniemessä.

Korjaussummat eivät riitä siihen, että ongelmat saataisiin täysin poistettua. Lisäksi uutta korjausvelkaa syntyy koko ajan.

HSY:n vesihuollon toimialajohtaja Mari Heinonen arvioi, että koko vesihuollon tunnistamat investointitarpeet seuraavien 10 vuoden aikana kohoavat yhteensä yli 2 miljardiin euroon. Tällaiseen investointibudjettiin HSY:llä ei ole varaa.

– Vesihuollon investointeihin lähivuosikymmeneneksi varattu 1,8 miljardia euron investointiohjelma huomioi verkostojen kohonneet saneeraustarpeet, mutta ei riitä pysäyttämään korjausvelan kasvua.

Osa korjaustarpeista on niin suuritöisiä, että ne jakautuvat useiden vuosikymmenenten ajalle.

– Esimerkiksi Helsingin vanhan sekaviemäröinnin muuttaminen erillisviemäriksi maksaisi pitkälti yli 400 miljoonaa euroa ja vaatisi käytännössä koko Helsinginniemen kaivamisen auki samalla kertaa. Se ei tietenkään ole mahdollista, Heinonen toteaa.

Korjaukset tulevat väistämättä näkymään myös asukkaiden kukkarossa vesi- ja jätevesimaksujen nousemisena.

HSY rahoittaa toimintansa ja investointinsa asiakasmaksuilla ja ja tällä hetkellä myös lainalla, jota on otettu viime vuosina ennätysmääriä.

– Toki lähdemme tasapainottamaan taloutta ja haemme tehokkuutta investointeihin. Realiteetti kuitenkin on, että mikäli asiakasmaksuja ei koroteta, emme pysty toteuttamaan suunniteltuja investointeja, sanoo Heinonen.

Tilannetta hankaloittaa se, että pääkaupunkiseudun voimakkaan kasvun vuoksi HSY joutuu rakentamaan jatkuvasti myös uusia vesi- ja viemärijohtoja.