Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itäkeskuksen Symppiksen ahdinko kasvaa – tämä on viimeinen aukiolopäivä

Matalan kynnyksen päiväkeskus Symppis sulkee ovensa nykytiloissaan Turunlinnantiellä Itäkeskuksessa vuodenvaihteessa, oli uusi paikka löytynyt tai ei.

Kaupungin päihdepalveluiden johtaja Pia Pulkkinen puhuu niin sanotun kivijalkatoiminnan päättymisestä.

– Tällä hetkellä elämme siinä tiedossa, että kivijalkatoiminta päättyy Itäkeskuksessa 31. joulukuuta, mikäli korvaavia tiloja ei siihen mennessä saada.

Kivijalkatoiminta tarkoittaa fyysistä toimipistettä.

Kaupunki on viime vuodesta asti etsinyt häädön uhalla toiminnalle korvaavia tiloja.

– Vielä uusia tiloja ei ole. Ahkerasti niitä kyllä etsitään, Pulkkinen jatkaa.

Päihde- ja mielenterveyskuntoutujille tarkoitetun Symppiksen muuton taustalla on kiinteistön lupa-asioihin liittyvät erimielisyydet tilan omistajan ja kiinteistön omistajan välillä. Ympäristö- ja lupajaosto päätti joulukuussa, että myymälän käyttäminen sosiaali- ja terveyspalveluihin on lopetettava ensi vuoden alkuun mennessä.

Mikäli korvaavia tiloja ei ole ensi vuoden alkuun mennessä löytynyt, täysin tyhjän päälle Symppiksen asiakkaat eivät ole Itäkeskuksessa jäämässä. Pulkkinen muistuttaa, että ympäri kaupunkia kiertää Symppiksen liikkuva yksikkö.

– Meillähän on myös Liikkuva Symppis eli erikoisvarusteltu auto, joka kiertää kaupunkia iltapainotteisesti eri pysäkeillä antamassa terveysneuvontaa ja jakamassa pistovälineitä.

Yksikön reitti ja aikataulut löytyvät tästä linkistä.

Turunlinnantiellä sijaitsevan kiinteistön omistavan Kiinteistö Oy Turunlinnantien hallitus päätti ylimääräisessä yhtiökokouksessa syyskuussa ottaa Symppiksen tilan haltuun, jos toiminta ei lopu. Myymälätilaksi merkattua kiinteistöä käytetään sen mukaan vastoin yhtiöjärjestyksen ja rakennusluvan mukaista käyttötarkoitusta. Aikaisemmin tilan omistava Nitova oli saanut varoituksen.

Lue aiheesta lisää: Helsinki häätää kaupungin neulanvaihtopisteen – liiketilan omistaja ihmettelee, miten moskeija ja terveysasema kyllä sallitaan "myymälätiloissa"

Lue aiheesta lisää: Päihde- ja mielenterveyskuntoutujien päiväkeskus muuttaa: näiltä alueilta etsitään tiloja – "Meillä on intressi pysyä Itäkeskuksen alueella"

Viime vuoden syyskuussa Pulkkinen kertoi Helsingin Uutisille, että Symppiksen uusia tiloja on etsitty ensisijaisesti Itäkeskuksesta.

– Meillä on intressi pysyä Itäkeskuksen alueella, koska siellä asiakaskuntamme on, Pulkkinen totesi jutussa.

Korvaavia tiloja on haarukoitu myös muun muassa Herttoniemestä.

Uusien tilojen löytäminen ei ole osoittautunut helpoksi, sillä matalan kynnyksen päiväkeskusta ei monikaan halua erinäisten lieveilmiöiden pelossa naapuriinsa, mutta tilojen tulisi silti olla hyvien joukkoliikenneyhteyksien päässä, jossa kävijät pääsisivät sinne helposti.

Helsingin muut Symppiksen sijaitsevat Kontulassa ja Sörnäisissä. Uudet tilat eivät saisi olla myöskään liian lähellä jo olemassa olevia pisteitä, jotta palvelu olisi Helsingissä mahdollisimman kattava.