Pyllistävätkö yhteisvessat naisten oikeudelle kuivaan wc-istuimeen? Epäsiisteys häiritsi vastaajia vessakyselyssä.
Yhä useampi julkinen vessa on unisex-mallia, jossa voi asioida kuka tahansa sukupuolesta riippumatta. Kaikki eivät tällaisista vessoista pidä.
– Ei ole meidän juttu, emme käyttäisi, jos ei olisi pakko, toteavat Tarja Helin ja hänen ystävänsä.
Yhteisvessa on nyt kuitenkin välttämättömyys, sillä Tennispalatsin muut wc-tilat ovat remontissa.
Naisia häiritsee näiden unisex-vessojen epäsiisteys.
– Miehet eivät osu pönttöön. Istuimelle ei voi istua, sanoo Tarjan ystävätär, joka kertoo olevansa kolmen jo aikuistuneen pojan äiti.
– Ärsyttää myös meikata jonkun miehen katsoessa vierestä.
Juuri unisex-vessojen epäsiisteys mainitaan syyksi, miksi naiset valitsevat mieluummin naisten vessan.
Helsingin Uutiset kysyi vessakokemuksista Tennispalatsin ja Kaivokäytävän unisex-vessoissa helmikuisena perjantaina.
Tennispalatsin unisex-vessassa asioinut Aurora Saarioja, 22, kertoo vaihtaneensa koppia sen epäsiisteyden vuoksi.
Kopit on erotettu järeillä ovilla, lorinoita ei naapurikopista kuule.
Anniina Salminen, 28, on havainnut, että erityisesti yökerhon yhteiset wc-tilat ovat olleet sotkuisempia kuin naisille suunnatut. Hänelle vessatyypillä ei kuitenkaan ole merkitystä.
Sirpa Lamberg, 77, odottelee ulkopuolella, kun hänen miehensä asioi yhteisvessassa. Lamberg valitsee ennemmin naisten wc:n.
– Siihen on jotenkin vain tottunut.

Unisex-vessat ovat epämiellyttäviä asioinitipaikkoja monille musliminaisille.
– Väittäisin, että unisex-vessoista on enemmän haittaa muslimeille kuin hyötyä, sanoo Yanika Wilén, 46, Amal ry:stä.
Sosiaalialan ammattilaisten apua tarjoava yhdistys työskentelee muslimityttöjen ja -naisten parissa.
Wilén toteaa, että musliminaisten keskuudessa on toki erilaisia ihmisiä: joillekin asialla ei ole merkitystä, kun taas toisille yhteisvessassa asiointi voi olla jopa mahdotonta. Taustalla ovat niin uskonnolliset syyt kuin opittu vessakulttuurikin.
– Itse menen mieluummin vain naisille tarkoitettuun vessaan. Jos muuta vessaa ei ole, sitten on pakko käyttää unisex-vessaa, Suomessa kasvanut Wilén toteaa.
– Jos yhteisissä tiloissa olisi miehiä, silloin odottaisin jalat ristissä, että he tulevat sieltä ensin pois.
Odottelu ja esimerkiksi käsienpesu samassa tilassa tuntemattomien miesten kanssa tuntuu epäsopivalta. Kampausta tai huiviaan hän ei korjaisi tällaisissa vessoissa.
Vessakopista ei voi myöskään tulla asettelemaan vyötä tai helmoja yhteisiin tiloja – näin hän on tottunut tekemään jonon ollessa pitkä naisten vessassa.
– Monessa paikassa, missä pyritään ottamaan erilaisuus huomioon, muslimit unohdetaan hyvin usein, Wilén toteaa.
Hän ajattelee sen johtuvan arvosta olla poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton. Hän arvelee, että muslimit ovat myös huonoja pitämään asiasta ääntä, koska se saattaisi kääntyä vähemmistöä vastaan.

Kaivopihan ravintoloiden yhteisvessassa on perjantaina alkuillasta siistiä ja hiljaista. Tässä vessassa on myös pisuaarit, jotka on sijoitettu heiluriovien taakse. Pisuaareja ei tosin ole merkitty mitenkään, joten ensikertalaisen pitää kurkkia, mitä ovet kätkevät sisäänsä.
– Hämmentävä kokemus, kommentoi Maija Huttunen, 26, wc-tilaa, jossa ei ole toimittajan lisäksi muita.
Huttunen pohtii, että pelkästään naisille tarkoitetut vessat tuntuvat turvallisemmalta.
– Jos olisin yksin täällä ja joku mies käyttäytyisi ahdistavasti, Huttunen pohtii vessassa, joka on etäällä ravintoloista käytävän päässä ja jämerän, koodilukollisen oven takana.
Joni Halonen, 34, kertoo kurvanneensa ovelliseen vessakoppiin sen takia, että paikalla oli naisia. Muussa tapauksessa hän olisi mennyt heiluriovesta pisuaarille.
Eräs mies huikkaa unisex-vessojen olevan hyviä, sillä ne ovat siistimpiä kuin miesten vessat.
Useat paikalle osuneet mainitsevat yhteisvessojen hyvänä puolena sen, että sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ei tarvitse määritellä sukupuoltaan vessan ovella ja päätyä mahdollisesti kiusallisiin tilanteisiin.
Trans ry:n hallituksen jäsen Vilja Heikkilä vahvistaa tämän.
– Transihmisillä on huoli siitä, että joutuu sukupuolitetussa vessassa negatiivisen huomion kohteeksi tai aiheuttaa epämukavan olon muille.
Mutta pyllistävätkö vähemmistön vessakäynnin mahdollistavat yhteisvessat toisten oikeudelle kuivaan istuimeen? Tai muslimien oikeudelle saniteettitiloihin, jossa ei ole vastakkaisen sukupuolen edustajia?
Heikkilä näkee vastakkainasettelun teennäisenä, koska taustalla ovat kaikkien yhtäläiset tarpeet siisteihin ja yksityisiin wc-tiloihin.
Hän ei allekirjoita väitettä, että naisten wc-tilat olisivat aina siistimmät. Mikäli unisex-vessa on sotkuinen, pitäisi siivouksen tasoa nostaa.
– Wc-tilojen yksityisyys on tärkeä myös sukupuolivähemmistöille.
Uudet unisex-vessat tarjoavat hänen mielestään paremmin yksityisyyttä kuin sermeillä eriytetyt vessakopit naisten tai miesten vessoissa.
Kaikissa yhteisvessoissa pitäisi olla koppeja, joissa on lavuaari ja peili käytettävissä.