Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

McDonald'sia isommaksi kasvanut pikaruokaketju sulki 4 ravintolaa Helsingistä – hittibrändi valtasi tyhjäksi jääneet tilat

Pikaruokaketju Fafa's on joutunut sulkemaan viime vuosina useita Helsingin ravintoloitaan. Lapun luukulle ovat laittaneet ainakin Laajasalon, Töölön Ruusulankadun, keskustan Fredrikinkadun ja Kallion Fleminginkadun ravintolat. Lehtisaaren ravintola toimii enää pilvikeittiönä. Aikaisemmin on suljettu myös keskustan Sokoksen Fafa's.

Asko, 74, syö Kallion legendaarisessa pihviravintolassa 5 kertaa viikossa – nyt innostuivat naiset

Helsingissä on yhä 11 Fafa'sia. Niistä ensimmäinen perustettiin Iso Roobertinkadulle vuonna 2011.

Kato on käynyt muuallakin Suomessa. Vuonna 2020 ketjulla oli Suomessa 39 ravintolaa. Nyt määrä on 28. Myös kaikki ulkomailla toimivat ravintolat on suljettu.

Tässä on Helsingin parhaaksi valittu hampurilaisravintola – Dean, 30, ja Tomi, 58, juhlivat ylivoimaista voittoa Kalasatamassa

Eikö falafeleihin ja muuhun kasvisruokaan erikoistunut ketju houkuttele enää riittävästi asiakkaita?

Vt. toimitusjohtaja Pasi Kaurala sanoo, ettei ravintoloiden sulkeminen kerro brändin vetovoimasta. Hän arvioi, että Fafa's on Suomen viiden tunnetuimman pikaruokabrändin joukossa.

– Olemme erittäin tunnettuja pääkaupunkiseudulla. Muun Suomen osalta tunnettuus on myös isoimmissa kaupungeissa noussut, Kaurala sanoo.

Kaksi vuotta sitten pääkaupunkiseudulla oli enemmän McDonald's-ravintoloita kuin Fafa'seja, kertoi Helsingin Sanomat. Nyt Fafa's-ravintoloita on pk-seudulla 21 ja Mäkkäreitä 23.

Kaurala sanoo, että ravintoloita on suljettu "kannattavuuden kehittämiseksi." Liian lähekkäin olevat ravintolat syövät toistensa tulosta. Esimerkiksi Laajasalon Fafa'sin sulkemisen taustalla on Herttoniemen ravintolan läheisyys.

– Se tervehdyttää jäljelle jäävän ravintolan myyntiä. Pystymme palvelemaan saman alueen asiakaskuntaa vähemmillä yksiköillä, Kaurala toteaa.

Fafa'sin liiketilat eivät ole jääneet kuitenkaan tyhjiksi. Paikkoja valtaa tällä hetkellä Helsingin parhaaksi hampurilaisravintolaksi äänestetty Boneless-ketju. Se on avannut ravintolan Laajasaloon. Seuraavat perustetaan Kallioon ja Töölöön.

Boneless toimii franchise-periaatteella kuten Fafa'skin.

– Olemme pystyneet lyhyen ajan sisällä löytämään usealle uudelle yrittäjällemme ravintolatiloja hyvistä sijainneista. Tilat ovat hyväkuntoisia ja valmiita ravintolatiloja, joissa uusi liiketoiminta pystytään käynnistämään nopeasti ja kustannustehokkaasti, sanoo Bonelessin omistajiin kuuluva Antti Suikkari.

 Uusien Boneless-ravintoloiden yrittäjät eivät ole entisiä Fafa's-yrittäjiä.

–  Bonelessilla ja Fafa'silla ei ole vuokrasopimusten oston lisäksi muuta yhteistyötä, Suikkari sanoo.

Vuonna 2021 Fafa's kertoi, että se luopuu punaisesta lihasta.

– Kyllä se kirpaisi myynnillisesti, mutta ratkaisu oli oikea. Kyse on arvovalinnasta. Päätös oli selkeä valinta olla alan ylivoimainen kasvis- ja vegaanituotteita tarjoava ravintolaketju Suomessa, vt. toimitusjohtaja Pasi Kaurala sanoo.

Talouselämä kertoi vuonna 2019, että Fafa's aikoo laajentua 300 ravintolan ketjuksi viiden vuoden aikana. Tuolloin ravintoloita oli 35. Kasvu tyssäsi kuitenkin viimeistään koronapandemian pitkittymiseen. Nyt jylläävät inflaatio ja työvoimakustannusten nousu.

– Kasvustrategiaan tulee aina muutoksia. Pitää välillä ravistella pikkuisen pölyjä ja keskittyä toimimaan entistä paremmin. Liiketoimintaympäristö on muuttunut erityisesti Helsingin ydinkeskustan alueella. Kulut nousevat, mutta vuokrat eivät laske. Yhtälö on haastava liiketoiminnan kannalta. Nykypäivänä varmasti jokainen ravintolatoimija joutuu myös katsomaan hyvin tarkasti haluaako jatkaa samoilla ehdoilla vuokrasopimuksia kuin mitä on tehty ennen pandemiaa. Vähentyneet asiakasvirrat ja etätöiden lisääntyminen on vähentänyt esimerkiksi lounasruokailijoiden määrää Helsingin keskustan alueella yli 20 prosenttia, Kaurala laskee.

Menikö lihan imitointi kasvispihveissä jo liian pitkälle? – "Maku on metallinen, muistuttaa maksaa"

Gufran, 30, ja Raihan, 29, tekevät jopa 90-tuntista työviikkoa – Triplaan avatusta ravintolasta tuli heti menestys

Suomessa elää sitkeästi käsitys, että Fafa's olisi S-ryhmän omistama ravintolaketju. Kaurala tunnistaa väitteen ja tarkentaa, että oikeasti S-ryhmä operoi vain seitsemää ravintolaa.

S-ryhmän ja Fafa'sin yhteistyö alkoi viime vuosikymmenen loppupuolella, kun ketjua alettiin viedä maakuntiin ja esimerkiksi Viroon. Monet näistä ravintoloista on sittemmin suljettu.

Hesburger ajoi muut ketjut ahtaalle Helsingin ytimessä – McDonald'silla selkeä näkemys siitä, millaisen ravintolatilan se kelpuuttaa

Amerikkalainen ravintolatrendi tuli ryminällä Helsinkiin, vaikka lupien saanti on vaikeaa – tältä näyttää 12 tuntia savustettu häränrinta

Santtu, 32, lataa suorat sanat Kalasataman grillikohusta: "Ihmeellistä nimbyilyä!" – koko rakennus laitettiin uuteen uskoon