Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Veroja jäi maksamatta 19,5 miljoonaa euroa – nyt verottaja alkaa tehovalvoa pizzerioita ja kebab-ravintoloita

Verohallinto tiedottaa, että se aloittaa kevään aikana satojen ruokaravintoloiden verovalvonnan. Verohallinto kohdistaa verotarkastukset ja muun valvonnan pääasiassa pieniin ja keskisuuriin pizzerioihin ja kebab-ravintoloihin. Valvonta kestää vuoden 2024 loppuun.

Apulaisjohtaja Tarja Valsi Verohallinnosta kertoo tiedotteessa, että valvonnan tavoitteena on varmistua siitä, että kaikki hoitavat velvoitteensa asianmukaisesti. Verohallinnon mukaan viidessä vuodessa ravintola-alalla on jäänyt maksamatta veroja 19,5 miljoonaa euron edestä.

Valsi painottaa, että valtaosa ravintolayrittäjistä toimii rehellisesti ja oikein.

− Valvottavat kohteet valitaan oman riskianalyysimme perusteella. Kriteerit ovat samat valtakunnallisesti. Vertaamme muun muassa eri maksunvälittäjiltä saamiamme tietoja niihin myyntilukuihin, jotka ravintola on ilmoittanut Verohallinnolle.

– Tarkastuksen kohteeksi valikoituu yrityksiä, joissa meille ilmoitetut tiedot poikkeavat maksuvälittäjiltä saamistamme tiedoista. Olemme käyneet läpi myös kuluttajilta meille tulleita ilmiantoja ja huomioimme myös ne kohdevalinnassa, Valsi sanoo.

Edellisen kerran Verohallinto valvoi ravintoloita tehostetusti vuosina 2015−2016. Silloin valvonnan perusteella pantiin veroja maksuun 14,5 miljoonaa euroa.

Valsin mukaan harmaata taloutta on paljon.

− Pimeitä palkkoja, kassaan lyömättä jääneitä tuloja ja työnantajamaksujen laiminlyöntiä. Myös työttömyysturvan väärinkäyttöä ja jopa työperäistä hyväksikäyttöä ja ihmiskauppaa esiintyy, hän luettelee tiedotteessa.