Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itäkeskuksen Symppiksessä todettu luteita – myrkyttäjät paikalla

Matalan kynnyksen päiväkeskus Itiksen Symppiksessä on todettu luteita.

Päiväkeskuksen ikkunaan ilmestyi viime viikolla lappu, jossa kerrottiin asiasta ja siitä, että ovet pysyvät torjuntatoimenpiteiden vuoksi maanantaina kiinni.

Rakennuksen omistavan kiinteistö Oy Turunlinnantien kiinteistöpäällikkö Perttu Kantele kertoo Helsingin Uutisille, että yhtiö kuuli ongelmasta torstaina. Perjantaina paikalle kutsuttiin tuholaistarkastaja.

– Tarkastaja kävi paikalla ja arvioi ongelman melko pahaksi. Tarkastaja arvioi myös, että ongelma on jatkunut jo jonkin aikaa. Huonekaluissa on havaittu paljon luteen jälkiä, munia ja verijälkiä.

Lude on syöpäläinen, joka käyttää ravinnokseen ihmisen verta.

Kiinteistöyhtiö tilasi ludetorjunnan tiloihin heti perjantain tarkastuskäynnin jälkeen. Maanantaiaamuna Symppiksen edessä seisoi kaksi tuholaistorjuntaa tekevän yrityksen autoa.

Päihdepalvelujen päällikkö vs. Aila Ronkanen kertoo, että tiloissa on maanantain aikana tehty torjuntaa ja viety lähinnä pehmeitä huonekaluja tuholaistorjuntafirman toimesta pakastukseen varotoimena.

– Tiistaina avataan taas. Tiloissa voi silloin olla vähän tavallista väljempää, Ronkanen sanoo.

Tuholaistorjuntaa tehdään Kantelen mukaan ainakin alkuun Symppiksen sekä vieressä sijaitsevan ravintolan tilaan. Ravintolan tiloihin torjunta tehdään varotoimena. Siellä luteita ei ole havaittu.

– Symppiksen tiloissa irtaimistoa joudutaan hävittämään melko paljon. Torjunta aloitetaan tyhjennyksen yhteydessä. Ensimmäisellä käynnillä suoritetaan kalusteiden ja jalkalistojen kuumahöyrytys.

Ravintolan ja Symppiksen tiloihin on Kanteleen mukaan tilattu ludekoira suosituksen mukaisesti torjuntatöiden jälkeen.

Maanantaina hieman ennen normaalia avaamisaikaa eli kello kymmentä Turunlinnantiellä sijaitsevan toimipisteen edessä parveili ihmisiä, jotka eivät tienneet sulkemisesta ja myrkytyksestä.

– Emme tienneet, että paikka on kiinni, toteaa kahden miehen seurueessa Tallinnanaukiolta paikalle saapunut Jekku, 44.

– Ajattelimme, että tulimme muutaman minuutin liian aikaisin, toteaa nimettömänä pysyttelevä kuusikymppinen mies, joka kertoo jo edellisellä viikolla huomanneensa Symppiksen tiloissa luteista varoittava lapun.

Mies arvelee, että luteet ovat yleistyneet, koska ihmiset matkustelevat paljon ja maailma on globalisoitunut.

– Olen lukenut niistä netistä. Harmillinen riesa.

Luteet voivat kulkeutua asunnosta toiseen, hän pohtii.

– Se on sellainen ping pong -tartunta. Koko talo pitäisi hoitaa, jos sellaisia on jossakin asunnossa.

Jekku sanoo tietävänsä, että luteet kantautuvat ihmisten vaatteiden mukaan paikasta toiseen.

Kiinteistöpäällikkö Kantele ei ole kuullut, että ludehavaintoja tai -torjuntaa olisi kiinteistössä tehty aiemmin. Symppis on toiminut tiloissa yli 14 vuotta.

Lisäys 20.2. kello 16.20: Lisätty Ronkasen kommentti juttuun.