Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuva: Kaupunki rakentaa esteen suosittuun mäkeen – "Tulee olemaan tosi pettyneitä lapsia"

Vanhempien pelot uuden päiväkodin pihan vaarallisuudesta ovat käyneet toteen Kumpulassa. Liukas piha ja sen jyrkkä mäki ovat aiheuttaneet useampia tapaturmia päiväkoti Kumpupilvessä, kertoo HU:n toimitukseen yhteyttä ottanut vanhempi.

– Lapseni ryhmässä on sattunut onnettomuuksia pihalla. Mäki ja tasainenkin maa ovat olleet jään peitossa. Lapseni kaatui niin, että verta tuli nenästä. Onneksi mitään vakavaa ei ole ilmeisesti sattunut, Anita Lintula sanoo.

Tekonurmella päällystetty mäki herätti huolta jo viime syksynä, kun uusi päiväkoti avattiin Limingantielle.

– Kun ollaan realisteja, niin korkein kohta voi aiheuttaa ongelmia pienimmille lapsille, miksei muillekin. Kun tulee aamupakkasia, mäestä tulee aikamoisen liukas, päiväkodinjohtaja Heidi Virta sanoi syyskuussa HU:lle.

Päiväkoti on rakennettu Limingantiellä olleen kallion paikalle. Kallion räjäytystä vastustettiin Kumpulassa äänekkäästi. Avokalliota on näkyvissä pihalla vielä muutamassa kohdassa.

Piha on viranomaisten hyväksymä. Kaupunki ja pihan suunnittelusta vastannut arkkitehtitoimisto kertoivat syksyllä, että rinteeseen voidaan tarvittaessa rakentaa esteitä.

Heidi Virta sanoo nyt, että pihalle tehtiinkin syksyllä yksi väliportti.

– Se on lisännyt pihan turvallisuutta, kun ulkoilutilaa ja lasten liikkumista pihalla voi tarvittaessa rajata.

Sen jälkeen tulee kyllä olemaan tosi pettyneitä lapsia.

Suunnitelmissa on, että jyrkimpään kohtaan tulee istutuksia. Työt tehdään ilmojen niin salliessa.

– Talvi sotki suunnitelmat loppuvuoden toteutuksen osalta, sanoo projektipäällikkö Heikki Turunen Helsingin kaupungilta.

–  Sen jälkeen tulee kyllä olemaan tosi pettyneitä lapsia, kun viedään mäkialue, joka on riemastuttanut heitä. Jäljelle jää enää loivempi mäki, Virta kertoo.

Liukkaimpina päivinä päiväkodin lapset ovat joutuneet jäämään iltapäivisin sisälle, koska pihalla ei ole tarpeeksi turvallista. Virran mukaan vastaavaa on tehty muissakin Helsingin päiväkodeissa. Vaihtoehtona on myös tehdä retkiä esimerkiksi sulaneempia kävelyteitä pitkin tai läheiseen metsään.

Päiväkodin talvikunnossapitoon kuuluu ainoastaan hiekoitus portilta pääovelle ja leikkialueiden auraus. Virta tietää, että jossain päiväkodeissa henkilökunta on itse hiekoittanut muita piha-alueita.

– Mutta eihän se sillä tavalla voi olla, että lapset jätetään sisälle kun henkilökunta lähtee hiekoittamaan pihaa. Tämä on yleinen ongelma.

Vaarallisimmat paikat Kumpupilven pihalla ovat pihan ja metsän välisen aidan luona. Rinne on ollut tänä talvella välillä peilijäässä.

– Rinne viettää aitaa kohti, joka katkaisee mäen. Onneksi kukaan ei ole vielä paiskautunut aitaa vasten, Virta kertoo.

Päiväkodissa olevan lapsen äiti sanoo, että liukkaalla kelillä aikuinen ei pääse kovin nopeasti auttamaan rinteessä pulaan joutunutta lasta.

HU:n toimittaja kävi Kumpupilven pihassa helmikuun alussa. Jyrkimmissä kohdissa nouseminen oli mahdotonta, vaikka kengissä oli nastat. Pihalla oli jäljistä päätellen laskettu paljon mäkeä.

Liukkaus on ongelma erityisesti kaikkein pienimmille lapsille, jotka eivät osaa varoa jäätä. Yhtenä vaihtoehtona Kumpupilvessä on mietitty sitä, että pienille pitäisi saada tontilta selkeämmin oma, aidattu piha- alue.

– Pihan pitäisi olla kaikille avoin. Ulkoilu jää tylsäksi, jos joutuu olemaan vain talon seinustalla, Virta toteaa.

Lintula sanoo, että vanhemmat ovat päiväkotiin pääosin tyytyväisiä.

Virta korostaa, että Kumpupilven tilat ovat terveelliset ja turvalliset.

– Kumpupilven varustetaso niin kalusteiden kuin toimintavälineistön kannalta on erittäin hyvä. Henkilökunta on pedagogisesti erittäin taitavaa ja työstään sekä sen kehittämisestä innostunutta.