Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tekoäly kannattaa huumeiden käyttöhuoneita Suomeen, mutta myös poliisien määrän lisäämistä katujengien vuoksi – HU testasi kohuttua ChatGPT:tä

Jos tekoäly saisi äänestää, se voisi taipua SDP:n puoleen.

Viime viikkoina on sekä Suomessa että maailmalla kohistu eri tekoälyhakukoneista sekä tekoälychat-keskustelujen saamista oudoista käänteistä.

Kun OpenAI:n kehittämältä ja jatkuvasti oppivalta ChatGPT:ltä kysyy Helsingin vaalipiirin vaalikonekysymyksiä Helsingin Sanomista, paljastuu että tekoäly on puoluekannaltaan vasemmistolainen ja tekoälylle suositeltu kansanedustajaehdokas demari.

Tämän testasi twitteristi Tatu Ahponen, joka muotoili kaikista HS:n vaalikoneväittämistä kysymykset ChatGPT:lle ja jakoi tulokset Twitterissä. Arvokartalla tekoäly sijoittui vastaustensa perusteella vasemmistoliberaaliksi. Se muun muassa vastasi olevansa jokseenkin samaa mieltä siitä, että huumeiden käyttöhuoneita tulisi perustaa Suomeen.

Huumeiden käyttöhuoneita on ehdotettu Helsinkiin, mutta asia vaatii lakimuutoksen.

Helsingin Uutiset tiedusteli chattibotin kantaa Helsingin Uutisten oman vaalikoneen kysymyksiin. Tekoälyn mielestä poliisien määrää olisi syytä lisätä katujengirikollisuuden ja ilmiön kasvun vuoksi – se kertoi olevansa väitteen kanssa jokseenkin samaa mieltä.

Toisaalta HS:n koneessa ChatGPT ilmoitti olevansa täysin samaa mieltä siitä, että nuorisorikollisuutta on pyrittävä kitkemään ensisijaisesti muilla keinoilla kuin rangaistuksia koventamalla.

HU:n testikysymyksissä ilmeni, että tekoäly välttelee "täysin samaa mieltä" sekä "täysin eri mieltä" -valintojen käyttöä. Jokseenkin samaa mieltä se oli esimerkiksi kannabiksen käytön rangaistavuuden poistamisesta sekä eutanasian sallimisesta parantumattomasti sairaille.

Hesarin koneessa tekoäly oli täysin samaa mieltä tai täysin eri mieltä niin ikään vain harvan väitteen kanssa. Täysin eri mieltä tekoäly oli esimerkiksi sen kanssa, että suuret tuloerot yhteiskunnassa olisivat hyväksyttäviä.

Varsin moneen kysymykseen testattu chattibotti ei vastaa ollenkaan. Sillä ei ole kantaa suuntaan eikä toiseen HU:n vaalikoneen väitteeseen siitä, että Yleisradion rahoitusta pitäisi leikata tulevalla vaalikaudella, eikä se osaa vastata myöskään siihen, rajoittaako EU liikaa Suomen itsemääräämisoikeutta vai ei.

Hesarissa tekoäly ohittaa muun muassa sen, ovatko kristilliset arvot hyvä pohja päätöksenteolle. ChatGPT vastaa Ahposen testissä, ettei se ota kantaa uskonnollisiin tai poliittisiin kysymyksiin. Toisen ohittamansa kysymyksen yhteydessä tekoäly luonnehtii itseään "eettiseksi AI-assistentiksi".