Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tyhjillään oleva koulu sai uutta käyttöä Helsingissä – vuokrasopimuksia on tehty nyt 17 ja lisää toivotaan

Vuosaaren lukion tiloja taiteilijoille. Sisäilmaongelmista kärsivät tilat on eristetty, sanoo Tilajakamon puheenjohtaja.

Vuosaaressa verhoomoa pitänyt Talvikki Ekelund, 56, kantaa muuttokuormaansa reilut 1,5 vuotta tyhjillään olleen Vuosaaren lukon tiloihin.

Ekelund on vuokrannut Osuuskunta Tilajakamolta 40-neliöisen huoneen työtilakseen, koska edellisistä vuokratiloista piti luopua.

– Olen todella tyytyväinen. Vapailta markkinoilta en pystyisi tiloja vuokraamaan, ja haluan olla Vuosaaressa.

Entisen luokkahuoneen vuokra on 480 euroa kuukaudessa.

Ekelund on yksi entisen lukion monista vuokralaisista. Tilajakamon avustava isännöitsijä Heidi Marcy sanoo, että vuokrasopimuksia on tehty 17.

– Tuolla on kuvataiteilija. Tässä nuori nainen tekee digitaidetta. Täällä asustaa performanssitaiteilija, Marcy esittelee.

Kouluhistoriasta kertovat edelleen muun muassa käytävillä olevat kalusteet ja seinätaide sekä entisessä opettajainhuoneessa olevat nimilokerikot.

– Talosta on tehty sisäilmatutkimus, Marcy oikoo rakennuksesta liikkuneita puheita, etteivät vuokratut tilat olisi kunnossa.

Osuuskunta Tilajakamo alkoi viime syksynä vuokrata purkamista odottavan lukion tiloja taiteilijoille ja kulttuurialan toimijoille työtiloiksi.

Tilajakamo puheenjohtaja Kimmo Lehtonen kertoo, että rakennuksen omistava kaupunki oli asiassa aloitteellinen ja vinkkasi tyhjentyneistä tiloista.

– Yhteistyötä on tehty kaupungin kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan kanssa. Heiltä tuli aloite ja he kävivät neuvotteluita kaupunkiympäristön kanssa.

Purku-uhan olevien rakennusten vuokraaminen määräaikaisesti on myös kaupungin kiinteistöstrategian mukainen. Strategiassa mainitaan, että vastaavia tiloja pyritään jatkossakin saamaan alan toimijoiden käyttöön.

Koulurakennuksessa on kerrottu olleen sisäilmaongelmia. Lehtonen korostaa, että Tilajakamo on vuokrannut ainoastaan lukion tilat, eikä niissä ole havaittu ongelmia, vaan alakerrassa olleessa peruskoulussa.

– Alakerrassa on havaittu sisäilmaongelmia, mutta tila on eristetty ilmastointia myöten. Alakerrasta ei tule mitään lukion tiloihin.

– Lukion tilat ovat olleet lähes viime hetkeen asti olleet lukion käytössä, ne ovat ovat terveelliset ja turvalliset, Lehtonen sanoo.

Tällä hetkellä tiloista noin puolet on vuokrattu.

– Pienet toimistotilat ovat aika hyvin menneet vuokralle ja muutama iso luokkahuone, mutta luokkahuoneita on vielä vapaana.

Auditorio, koulun ruokala ja keittiö eivät ole vuokrattavana.

Neliövuokrat vaihtelevat. Isojen luokkahuoneiden neliövuokra on 11 euroa ja pienempien tilojen 13–14 euroa.

– Olemme yrittäneet pitää vuokran niin alhaisena, että kulttuurialan toimijat, jotka työskentelevät usein apurahalla, pystyvät vuokraamaan niitä.

Lehtonen sanoo, että Tilajakamo saa vuokrata tiloja ainakin ensi vuoden alkuun asti.

– Se riippuu siitä, kuinka nopeasti tontin jatkosuunnitelmat kehittyvät. Kyseessä on iso rakennushanke. Todennäköistä on, että saamme olla vuoden 2025 alkuun.

Rakennus aiotaan purkaa ja tilalle rakentaa asuntoja. Vuokraamisesta kertoi ensimmäisenä Yle.

Osuuskunta Tilajakamo täyttää tänä vuonna kymmenen vuotta. Lehtonen toivoo, että kysyntä ja tarjonta kohtaisi jatkossa paremmin. Kaupungilla on paljon määräajan tyhjillään olevia tiloja. Toisaalta taiteilijoilla on huutava pula työtiloista.

– Kysyntä ja tarjonta voisivat kohdata, jos viitsittäisiin nähdä vaivaa. Olemme paljon kyselleet erilaisia tiloja, jotka ovat olleet tyhjillään.

Uusia vuokraussuunnitelmia on vireillä jatkuvasti.

– Stadin ammatti- ja aikuisopiston tilat ovat kohta tyhjenemässä. Niistä käydään neuvotteluita, kun tilaisuus tulee. Olemme keskustelleet myös Kätilöopiston rakennuksesta, mutta emme ole enää jatkaneet neuvotteluita.

Yksi tunnetuimmista Tilajakamon vuokraamista tiloista on Lapinlahden sairaala, jossa osuuskunta on ollut vuokralla yli seitsemän vuotta.

Osuuskunnassa on noin 500 jäsentä.

– Ehkä noin 300 henkilöä toivoisi akuutisti saavansa työtiloja. Kyselyitä tulee päivittäin, Lehtonen summaa.