Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lounasravintola siirsi tarjottimet "piiloon" buffetista – "Ekologisuudesta on tullut hyvää palautetta, mutta jotkut ovat harmissaan"

Muissakin lounaspaikoissa tunnustetaan muutoksen hyödyllisyys, mutta tarjottimet pidetään edelleen linjaston alkupäässä.

Tarjotinten katoaminen lounasravintolan buffetin alkupäästä hämmästytti hiljattain monia ruokailijoita Tikkurilan Dylan Tiksissä. Mihinkäs nyt lautanen, aterimet ja juomalasi laitetaan annosta kerätessä?

Tarjottimia on kyllä tarjolla, mutta ne ovat pitkän buffapöydän loppupäässä eivätkä enää sen alkupäässä, ”automaattisesti” otettavissa. Tarkoitus on, että ihmiset miettisivät, tarvitsevatko he todella tarjotinta. Pohdintaan patistetaan ekologisista syistä.

– Tarjottimien pesu vielä valtavasti vettä ja energiaa päivässä, aloittaa Minna Lappeteläinen, joka on useita Dylan-ravintoloita pääkaupunkiseudulla pyörittävän Soupster Familyn operatiivinen johtaja.

– Kuukausitasolla energiansäästö on ihan merkittävä ja ympäristötekona tarjottimen pois jättäminen on huomattavan iso ekoteko, hän jatkaa.

Lappeteläinen kertoo esimerkkinä, että jos ravintolassa käy noin 300 asiakasta, tarjottimia pestään jopa 50 koneellista.

– Tiskikoneesta riippuen vettä kuluu 3–6 litraa per koneellinen. Eli yhteensä päivän aikana käytetään vettä 150–300 litraa ja aikaa kuluu tunnista puoleentoista tuntiin pelkästään tarjottimien pesuun.

Tarjottimista luopumalla säästetään veden lisäksi huomattavasti myös energiaa, jota kuluu veden lämmitykseen ja koneen käyttöön.

– Ekologisuuteen tällä on ehdottomasti suurempi vaikutus.

Ja on siitä muutakin hyötyä. Se pienentää hieman hävikkiä, kun tarjottimelle ei kerätä ruokaa, jota ei ehkä jaksetakaan syödä.

– Ja kiireiseen lounasaikaan se helpottaa logistiikkaa ja sujuvoittaa palvelua. Tiskarin työ helpottuu ja hieman nopeuttaakin sitä toki. Tarjottimien pois jättäminen ei kuitenkaan tuo merkittäviä säästöjä esimerkiksi henkilökunnan työtunneissa.

Palaute tarjottimien ”piilottamisesta” on ollut Lappeteläisen mukaan sekä harmistunutta että kiittävää.

– Ekologisuudesta on tullut hyvää palautetta, mutta jotkut ovat harmissaan siitä, että mihin sen kännykän laittaa ruokaa ottaessa, kun ei ole taskuja tai käsilaukkua mukana.

Lappeteläinen sanoo kuitenkin, että monet ovat jo tottuneet siihen, että Dylanin lounaspaikoissa tarjotinta ei ole joko lainkaan saatavilla tai se pitää hakea erikseen.

– Se on tottumiskysymys.

Dylan Tiksissa ruokaileva Sini Korhonen ei välttämättä kaipaa tarjotinta. Hän oli aiemmin huomannut mediasta, että joistain kouluistakin, muun muassa Nurmijärvellä, on poistettu tarjottimia käytöstä.

Lounaalle saapunut Janne Juslin kertoo ensin hämmästyneensä tarjottimien siirtoa pois linjaston alkupäästä.

– Mutta ei noin pieni asia mun maailmaa kaada, hän naurahtaa.

Tarjottimia käytetään yleensä vain sellaisissa ravintoloissa, jossa lounas haetaan noutopöydästä niin kuin Tikkurilan Lystissäkin. Lystissä tarjottimien poistamista ei ole mietitty lainkaan, sanoo Jaana Väänänen, yrittäjäpariskunnan toinen puolisko.

–  Mutta siinä on kyllä aika isokin pointti, hän myöntää.

Jos tarjottimet poistuisivat, se hankaloittaisi asiakkaiden toimimista linjastossa ja aiheuttaisi ristikkäisliikennettä, kun juomat ovat keskellä, Väänänen pohtii. Muutos vaatisi uusia järjestelyjä.

Myyrmäen Sapuscan ravintoloitsija Mehmet Özkan haluaisi mieluusti vähentää tiskiä ja jättää tarjottimet pois, mutta ei voi. Sapuscassa käy asiakkaana paljon iäkkäitä eläkeläisiä ja ilman tarjottimia heidän olisi vaikea kantaa ruokaa pöytään.

Özkan pitää tarjottimet saatavilla palvelun takia.