Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingissä riemastuttiin 24h-bileratikasta – ”Paras uutinen vähään aikaan!”

Helsingin yöbussilinjat saavat elokuun puolivälissä seurakseen yöratikan 9N. Helsingin ensimmäinen yöratikka liikennöi viikonloppuisin reitillä Jätkäsaari–Kamppi–Kallio–Ilmala.

HSL sanoo, että yöratikan myötä "Jätkäsaaressa päästään viikonloppuisin todella lähelle aitoa 24h-ratikkaliikennettä." 9N-ratikka liikennöi noin kello 4.30 asti. Normaali linja 9 aloittaa lähes heti sen jälkeen.

Helsingin Uutisten lukijoilta tulee uudistuksesta hyvää palautetta.

– Ehkä paras uutinen pitkään aikaan. Yöliikenne onkin aika surkeaa ja tänä päivänä ihmisiä liikkuu 24/7, sanoo HU:n lukija Facebookissa.

Uudistus herättää myös epäilyjä. Ratikkaan toivotaan vartijoita hillitsemään härdelliä.

– Vähän epäilyttää ettei ole kovin pitkäaikainen juttu, jotenkin epäilen että tulee lieveilmiöitä aika nopeastikin.

– Yödösiä on ollut vuosikymmenet, mikä tässä arveluttaa? Ei vartijoita dösissäkään tarvittu, toinen kirjoittaja kuittaa epäilijöille.

Yöbussit palvelevat erityisesti yökerhoista ja muista ravintoloista kotiin palaavia matkustajia. Näin on myös "bileratikan" kohdalla.

–  Pääosa käyttäjistä on vapaa-ajan riennoista tulevia. Myös työmatkustajat ovat tärkeä osa, pääkaupunkiseutu kun elää ja hengittää ympäri vuorokauden, sanoo yksikön päällikkö Aleksi Manninen HSL:stä.

Jos yöbusseilla oli ennen levotonkin maine, on tunnelma lukijoiden mukaan rauhoittunut.

– Nykyään on jopa hiljaista. Kaukana ovat ne vuodet, jolloin auto otti matkustajat tuulilasiin asti kyytiin ja lähti, HU:n lukija kommentoi Facebookissa

– Palvelut kulkevat ajallaan ja on rauhallista. Muita matkustajia riittää varsinkin viikonloppuisin ketkä palaavat illan vietosta hyvissä tunnelmissa, toinen sanoo.

HU kysyi viime viikolla lukijoiden kokemuksia yölinjoista. Osalla matkustajista olikin erityisiä muistoja yökyydeistä.

–  Pari kertaa olen nukahtanut ja päätynyt viimeisellä bussilla varikolle. Ystävällinen kuski heitti kotiin, annoin pari kymppiä kiitokseksi, HU:n lukija muistelee.

Yölinjoista puhuttaessa palvelua verrataan usein taksiin.

–  On Helsingissä kiva yrittää yöllä päästä baarista kotiin kun nykytaksit pyytävät 10 minuutin matkasta 40 euroa tai sitten eivät suostu viemään ollenkaan koska "matka ei ole tarpeeksi rahakas", Facebookissa kirjoitetaan.

 – Keskustan illan- ja vapaa-ajanriennot ovat pudonneet lähes nollaan, koska taksia ei viitsi riskeerata laadun tai hinnan vuoksi eikä julkisia juurikaan kulje, Helsingin Uutisten verkkosivujen kommenttipalstalla kirjoitetaan.

– Lentokentälle ei vaan saada ympärivuorokautista junaliikennettä. Selvää taksien sponsorointia, yksi ihmettelee.

– Käytän sekä yöbusseja että takseja aina tilanteen mukaan, HU:n lukija kommentoi.