Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Raidejokerin päätepysäkki jäämässä omituiseen paikkaan – "En voi sanoa varmaksi, mihin se lopullisesti sijoittuu"

Ensi syksyyn mennessä Marjaniementielle rakennetaan suojatie raidejokerin ja bussiterminaalin välille.

Pikaratikka raidejokerille on tehty Itäkeskukseen väliaikainen päätepysäkki erilleen bussiterminaalista, sillä terminaalin ja metron sisäänkäynnin paikalla piti alkaa Jokerikorttelin eli niin sanotun Punos-hankkeen rakentaminen.

Väliaikaiseksi suunniteltu ratikkapäättäri Marjaniementien ja Turunlinnantien risteyksessä on kuitenkin nyt jäämässä paikoilleen pidemmäksi aikaa, sillä YIT vetäytyi Punoksesta, eikä hanke toteudu (HU 22.2.). Helsingin Uutiset kertoi asiasta helmikuussa.

Helsingin kaupunki on nyt uuden tilanteen edessä miettiessään, miten aluetta ja myös sen liikenneturvallisuutta lähdetään kehittämään.

Yksi mietinnän paikka on, miten matkustajat pääsevät ensi syksynä liikkumaan turvallisesti bussiterminaalin ja raidejokerin päätepisteen välillä.

– Siihen mennessä toteutetaan Marjaniementien ylittävä suojatie, kertoo kaupungin liikenneinsinööri Jussi Jääskä.

– Näin liikennöidään niin kauan, kunnes on selvitetty riittävällä tavalla, mitä bussiterminaalin kunnostuksen suhteen tehdään Punos-hankkeen kaaduttua.

Jokerikorttelista piti tulla Itäkeskuksen maamerkki, jonka korkein osa olisi ollut 15 kerrosta.

Raidejokerin päätepysäkin oli tarkoitus siirtyä Jokerikortteliin sen valmistuttua.

Helsingin maankäyttöjohtaja Rikhard Manninen kertoo, että seuraavaksi tavoitteena on keskustella Kaupunkiliikenteen ja HSL:n kanssa suunnittelun lähtökohdista.

– Sitä ennen en voi sanoa varmaksi, mihin jokeripysäkki lopullisesti sijoittuu.

Mannisen mukaan kaikkia esiin tulevia ongelmia ja tarpeita ei ole välttämättä vielä edes tunnistettu.

– Oma arvioni on, että jos eri tarpeiden selvittäminen aloitettaisiin nyt, lopullinen päätepysäkki voisi olla käytössä 3-4 vuoden kuluttua. Siinä määrin monimutkaisesta kokonaisuudesta on kyse.

Raidejokerin päätepysäkin siirtäminen lähelle bussiterminaalia vaatisi Jääskän mukaan terminaalin kannen vahvistamista.

– Kaupunkiliikenteen pitäisi myös määritellä omat kunnostustarpeensa, jotta kaikki tarpeellinen tulisi korjattua samassa yhteydessä, Manninen toteaa myös bussiterminaalin ja metroaseman mahdollisista korjauksista.

Myös Marjaniementien sillat kaipaavat lähivuosina kunnostusta. Jääskän mukaan ne ovat tulleet käyttöikänsä päähän ja rakenteeltaan niin huonokuntoisia, että ne pitäisi rakentaa uudelleen.

– Tässä yhteydessä olisi hyvä selvittää myös siltoihin liittyvät muutostarpeet, sillä pyöräliikenteen tavoiteverkossa on esitetty sillan länsireunalle pyörätie. Pyörätie ei mahdu nykyiselle sillalle.

Yllätyksiä sillan korjaustöissäkin saattaa olla luvassa.

– Vanhat silta- ja kansirakenteet sisältävät aina jonkinlaisen yllätysmomentin, joista osa paljastuu vasta sitten, kun pintarakenteet puretaan, sanoo Jääskä.

Raidejokerin väliaikainen päätepysäkki valmistui viime vuoden lopussa. Raidejokerin projektipäällikkö Kari-Pekka Lumme sanoo, että tekninen koeliikenne on käynnissä Espoossa. Koeajot Itäkeskuksen ja Roihupellon välillä alkavat näillä näkymin huhtikuussa.

– Tekninen koeliikenne on edistynyt sen verran hyvin, että se saadaan todennäköisesti näillä näkymin kesään mennessä valmiiksi.

Kesälle on suunniteltu kaupallisen koeliikennejakson aloittamista.