Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Milena Oksanen, 34, päätyi Linnanmäen sirkuskoulusta Cirque du Soleiliin ja esiintyy pian Suomessa – "Kestän hyvin kiertue-elämää"

Milena Oksasen tie vei Linnanmäen sirkuskoulusta Cirque du Soleiliin.

Sirkustaiteilija Milena Oksanen, 34, on kiertänyt maailmaa noin puolet elämästään. Nyt hän tekee kotimaassaan harvinaisen esiintymisen, kun Cirque du Soleilin Crystal tulee Espoon Metro-areenalle.

Perinteisten sirkuslajien lisäksi Crystalissa nähdään taitoluistelua ja vauhdikasta extreme-luistelua.

Tuotannossa on mukana vajaat 100 ihmistä, joista 44 on artisteja. Seurueessa on 25 eri kansallisuutta, ja Oksanen on ainoa suomalainen.

Sirkus vei Oksasen jo lapsena mukanaan, kun hän näki sirkusesityksen televisiossa. Se innosti hänet harjoittelemaan spagaatteja ja puolivoltteja kotona.

– En muista, kinusinko itse vai päättivätkö vanhemmat viedä minut Linnanmäen sirkuskouluun. Aloitin siellä 6-vuotiaana.

18-vuotiaana Oksanen lähti Moskovaan Venäjän valtion sirkuskouluun vuosiksi 2008–2009 ja sieltä edelleen kolmeksi vuodeksi Pariisiin Academie Fratelliniin.

– Lähdin Moskovaan ummikkona, koska en osannut sanaakaan venäjää. Luulin, että kaikki osaavat englantia. Alkuun oli pärjättävä eleillä. Jouluun mennessä olin oppinut kieltä niin paljon, että pärjäsin.

Nyt hän puhuu suomen ja ruotsin lisäksi englantia, ranskaa, espanjaa, portugalia ja venäjää.

Oksasen pääväline on keinutrapetsi, mutta hän esiintyy myös rengastrapetsilla ja kankaalla. Opiskelujen alussa häntä varoitettiin siitä, että töitä ei riittäisi, jos valitsee keinutrapetsin.

– Päätin, että minusta tulee tosi hyvä. Työn saanti on kiinni myös siitä, kuinka aktiivinen olet. Kukaan ei tule kotoa hakemaan.

– Jos haluat esiintyä isoissa produktioissa tai 300 päivää vuodessa, töitä on lähdettävä hakemaan ulkomailta.

Sirkuksessa Oksasta viehättää ammatin vapaus. Tasokas esiintyjä voi valita, millaisia sopimuksia tekee. Joku haluaa kiertää, joku toinen jää vuosiksi Las Vegasiin.

Kotona Helsingissä ollessaan Oksanen harjoittelee Circus Helsingin tiloissa tai Cirkossa, tai matkustaa Tampereelle. Kesällä osa treeneistä onnistuu kotipihalla.

Freelancerina työskentelevän Milena Oksanen työt vaihtelevat gaalaesityksistä jopa 1,5 vuoden kiinnityksiin.

– Kestän hyvin kiertue-elämää. Aluksi oli hienoa päästä näkemään uusia paikkoja. Se on toisaalta raskasta, jos esitys on joka viikko eri paikassa.

Elämää helpottaa se, että pitkäaikainen, brasilialainen poikaystävä on asettunut Suomeen. Hän lähtee toisinaan mukaan esiintymismatkoille.

Kotimaassa esiintyminen on Oksaselle tavallista jännittävämpi juttu, koska sukulaiset ja ystävät tulevat katsomaan showta.

Cirque Du Soleilissa esiintyminen on ollut Oksasen pitkäaikainen haave, joka toteutui ensi kertaa ystävän suositeltua häntä vuonna 2019. Crystaliin hänet löydettiin kansainvälisiltä sirkusfestivaaleilta.

– Siellä näytin, että pystyn esiintymään paineen alla. Tällaiseen rooliin ei riitä, että olet hyvä, vaan siihen pitää olla myös kokemusta.

Cirque Du Soleilin Crystal 16.–19. maaliskuuta Espoo Metro Areenalla.