Kaisaniemenpuisto on maan vanhin julkinen puisto vuodelta 1812.
Korkein hallinto-oikeus on päättänyt hylätä valituslupahakemuksen, jonka Helsingin luonnonsuojeluyhdistys oli jättänyt Kaisaniemenpuiston ja Varsapuistikon puistosuunnitelmaa koskevasta hallinto-oikeuden päätöksestä.
Päätöksen myötä yhdistys kertoo olevansa huolissaan Suomen vanhimman julkisen puiston tulevaisuudesta. Kaisaniemenpuisto on perustettu vuonna 1812.
– Kaisaniemenpuiston ja Varsapuistikon puistosuunnitelma on räikeästi asemakaavan vastainen. Puistosuunnitelmassa puistoa ei kunnosteta ja vaalita historiallisena puistona ja viher- ja virkistysalueena, vaan pyöräilyn pääväylänä ja massayleisötapahtumien areenana, suree tiedotteessa Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen järjestösihteeri Emilia Pippola.
Kaupungin näkemyksenä taas on, että mitä enemmän palveluita ja ihmisiä puistoon saadaan, sitä viihtyisämpi ja turvallisempi siitä tulee. Puisto on ajoittain kärsinyt rikollisista lieveilmiöistä.
Luonnonsuojelujoiden mukaan suunniteltu asfaltoitu pyöräbaana muuttaa väistämättä puiston reittien historiallista arvoa. Baana muuttaa myös jalankulkijoiden olosuhteita alueilla, joiden pitäisi olla jalankulun keskusalueita puistossa.
Yhdistyksen mukaan koskaan aiemmin Kaisaniemenpuiston historiassa ei itä–länsisuuntaista pyöräliikennettä ole näin voimallisesti ohjattu puistoon ja sen läpi. Junaradan alle valmistuva pyörätunneli on muuttamassa tilanteen.
Lisäksi järjestö kyseenalaistaa sen, soveltuvatko ulkomaisten maailmantähtien konsertit Kaisaniemeen, kun puiston pinta-ala on vain 12 hehtaaria ja tapahtumiin tulee helposti 20 000 kävijää.
Massayleisötapahtumien haitalliset vaikutukset ovat pahimmassa tapauksessa peruuttamattomia, luonnonsuojelijat lausuvat valituslupahakemuksessaan.
Kaisaniemenpuiston ja Varsapuistikon puistosuunnitelmasta ei käy ilmi, että se koskee asemakaavalla suojattua, kasvi-, puisto- ja kulttuurihistoriallisilta arvoiltaan erityistä viheraluetta, yhdistys arvioi tiedotteessaan. Suunnitelma perustuu puutteellisiin luontoselvityksiin, eikä olemassa olevia selvityksiä ole huomioitu kunnolla. Esimerkiksi lepakoiden saalistusalueista ja lepopaikoista olevaa tietoa ei yhdistyksen mukaan ole otettu huomioon.
Kaisaniemenpuiston kunnostus rantamuureineen maksaa noin 36 miljoonaa euroa. Peruskorjaus toteutetaan vaiheittain arviolta vuosina 2023–2028.