Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yli 90 prosenttia HSL-alueen busseista ei kulje ensiyöstä alkaen – Näin lakko vaikuttaa

Laaja bussilakko alkaa keskiviikkona 1. maaliskuuta kello 03.00.

Valtakunnasovittelija Jukka Ahtela kertoi Twitterissä, että Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT on hylännyt sovintoesityksen.

HSL-alueella yli 90 prosenttia bussilinjoista ei kulje. Katso listaus lakon vaikutuksista täältä. Lakko vaikuttaa myös Tampereella sekä Turussa.

Ratikat, metrot ja junat liikennöivät, mutta junavuoroihin voi vaikuttaa ylityö- ja vuoronvaihtokielto.

HSL kertoo tiedotteessa, että bussiliikennettä käyttävien kannattaa jäädä keskiviikkona mahdollisuuksien mukaan etätöihin.

Se, mikä osuus linjoista ja vuoroista voidaan ajaa, ei ole tiedossa. Tilanne riippuu muun muassa siitä, kuinka paljon kuljettajia tulee työtaistelun aikana töihin ja miten paljon linjoja saadaan ajetuksi esimiesvoimin. HSL päivittää tietoa verkkosivuilleen työtaistelun aikana.

AKT kertoo tiedotteessa, että sovintoehdotus oli riittämätön.

– Nyt ei puhuta vain rahasta vaan haetaan korjausta linja-autonkuljettajien epäinhimillisiin työpäiviin, AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko sanoo.

Linja-autoliikenteessä aikataulut ja työpaine ovat merkittävästi kiristyneet viime vuosina esimerkiksi kilpailutusten myötä. Työehdot eivät AKT:n mukaan vastaa enää olosuhteita. Linja-autonkuljettajan työhönsidonnaisuusaika on 11,5 tuntia.

Kuljettajat joutuvat usein ajamaan 5,5 tuntia yhtäjaksoisesti ilman taukoa ja jopa ilman pääsyä vessaan. Tähän haetaan nyt muutosta, kertoo AKT. Kuljettajat ovat uupuneita, mikä näkyy sairauspoissaoloina.

– Alalla on kuljettajapula, minkä pitäisi herättää työnantajia panostamaan työolosuhteisiin.

Lakon on ilmoitettu jatkuvan perjantaihin 10. maaliskuuta klo 03 asti.

Raideliikenteeseen on annettu lakkovaroitus ajanjaksoille 6.–10.3. ja 13.–17.3.