Kikkelikynttilät on kaupunginmuseon edustajan mukaan sijoitettu pienten lasten katselukorkeuden yläpuolelle.
Senaatintorin kulmalla sijaitseva museo tuotti yllätyksen vierailijoille.
Toimitukseen yhteyttä ottanut espoolaisnainen kertoo hämmentävästä kokemuksesta. Hän oli viemässä sukulaistyttöään tutustumaan Helsingin kaupunginmuseon yhteydessä toimivaan, Lasten kaupungiksi nimettyyn lasten museoon, kun he törmäsivät museon aulassa erikoiseen näkyyn. Naisen mukaan kassan vieressä sijaitsi vitriini, jossa oli useita penishahmoja.
– Kuvan näytekappaleet olivat avoimesti esillä museon aulassa kassan vieressä. Museon työntekijän mukaan niitä ei kuitenkaan 'suositella lapsille', nainen kertoo.
– Ja niitä peniksiä 'ei suositeltu' lapsille, koska ne ovat kynttilöitä – ei siksi, että ne ovat oikeasta mallista olevia peniksiä, hän jatkaa.
– Jos Suomessa haluamme näin julkisesti museotoiminnan välityksellä opettaa alaikäisille seksuaalisuudesta, pitäisi tuossa pienillekin silmille näkyvillä olevassa vitriinissä olla myös vaginoita tasa-arvon nimissä, hän huomauttaa.
Helsingin kaupunginmuseon yleisöpalvelupäällikkö Jari Harju on eri mieltä siitä, että vitriinin tuotteet näkyisivät pienille lapsille.
Harjun mukaan museossa on ollut esillä marraskuusta alkaen seksityöstä kertova näyttely "Horot – seksityöntekijöiden puheenvuoro". Näyttely päättyy tällä viikolla 5. maaliskuuta.
– Jo näyttelyn suunnittelun yhteydessä mietimme, miten näyttely näkyy museon asiakastiloissa ja miten museon asiakaspalveluhenkilökunta ohjeistaa museokävijöitä neljännessä kerroksessa sijaitsevasta näyttelystä, Harju kertoo.
– Museon sisääntulokerroksessa näyttely näkyy ajoittain sähköisillä infotauluilla ja museokaupan tuotevalikoimassa. Näyttelyyn liittyen museokaupassa on myynnissä kolme kirjaa, Sumpit pihisemään -kahvipaketti ja kikkelikynttilöitä. Näiden tuotteiden sijoittelu tehtiin niin, että ne ovat pylvään takana, kun museoon tullaan Aleksanterinkadulta.
Harjun mukaan Lasten kaupunkiin suuntaavat kävijät eivät kulkureitillään edes huomaa tuotteita.
– Kikkelikynttilät on sijoitettu pienempien lasten katselukorkeuden yläpuolelle. Lasten kaupunkiin tulevat museokävijät eivät todennäköisesti tuotteita edes huomaa, sillä reitti vaatenaulakoille ja Lasten kaupunkiin käy kyseisen pylvään toiselta puolelta.
Harju kertoo, että seksityöntekijöiden arjesta kertovasta näyttelystä on tullut paljon kiittävää palautetta.
– Vaikka aihe onkin haastava museonäyttelyssä, museokävijät pitävät tärkeänä tuoda esille kaupungin historiaa mahdollisimman monipuolisesti. Myös niiden kaupunkilaisten kertomana, joiden ääni harvemmin kuuluu näyttelyissä.