Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Painotetun opetuksen tulevaisuus puhutti valtuustossa – "En näe oikeana ratkaisuna", sanoi pormestari luokkien lakkauttamisesta

Painotetun opetuksen luokkamuotoisuudesta luopuminen ei ole tällä hetkellä oikea ratkaisu segregaatio-ongelman eli alueiden eriytymisen ratkaisuun, sanoi pormestari Juhana Vartiainen (kok.) kaupunginvaltuuston kyselytunnilla keskiviikkona.

Hänen mukaansa segregaatio on keskeisimpiä ongelmia, joihin kaupungin johto keskittyy.

– Sen perusteella mitä tiedän, en nyt näe oikeasuhtaisena ratkaisuna painotetun opetuksen luokkamuotoisuuden lakkauttamista. Katsotaan kuntoon pikemminkin valintaperusteet, tuetaan hakeutumiseen ohjausta ja pohditaan painotettujen luokkien sijoittumista sekä yhteistyötä muiden luokkien kanssa, Vartiainen totesi.

Kokoomuksesta kerrottiin jo aiemmin, että painotusluokkien lakkauttaminen ei tule saamaan päättäjien enemmistön tukea taakseen.

Pormestari painotti varhaiskasvatuksen merkitystä alueellisen eriytymisen torjunnassa.

– Varhaiskasvatukseen tarvitsemme vahvaa osaamista ja osallistumisasteen nostamista etenkin vieraskielisten lasten osalta. Helsingin osallistumisaste on toki korkea, mutta sitä pitää edelleen kasvattaa.

Vartiainen aikoo vierailla kouluissa ja päiväkodeissa kevään aikana. Tarkoituksena on oppia aiheesta lisää.

Suomi toisena kielenä opetusta eli S2-opetusta pitää Vartiaisen mukaan tarkastella kriittisesti niin Helsingissä kuin valtakunnallisestikin.

– Systeemiä täytyy muuttaa, jos se kiihdyttää segregaatiota. Muuten se on pikemminkin kansakunnalle vahingoksi.

Lue lisää: "Koulutusjärjestelmä ei voi olla lajittelukeino", linjaa Nasima Razmyar painotusluokista – vuosaarelaisisä ihmettelee elitismipuheita

Kaupunkiuudistus on yksi kaupungin keinoista vastata alueelliseen eriytymiseen. Uudistuksen tarkoituksena on parantaa muun muassa asuinalueiden viihtyvyyttä. Sen pilottialueita ovat Malminkartano, Kannelmäki, Malmi, Kontula ja Meri-Rastila.