Helsingin katukuvaan ilmestyi symboli keskiajalta – Pete Laitinen, 41, kertoo mistä merkeissä on kyse
2
– Itse pidän tolppaa pyörimässä aina kun olen paikalla. Osa pitää sitä aina pyörimässä, sanoo Parturi Peten omistaja Pete Laitinen. Sanna Jompero-Lahokoski
Katso isompi kuvaParturi Peten parturin tolppa valaisee hämärällä koko kadun. Sanna Jompero-Lahokoski
Parturin tolpat ovat vielä monille tuntemattomia. Maailmalla ne jo tunnetaan.
Ympäri Helsinkiä olevien liikkeiden yläpuolella on voinut nähdä pyörimässä valaistun putkilon, jossa värit pyörivät kuin karkkikaupassa.
Kyseessä ei ole karkkikauppa, vaan merkki, joka tunnetaan ympäri maailmaa. Barber poleja eli parturin tolppia on partureiden ikkunoissa muun muassa Malmilla, Töölössä, Kalliossa ja Pasilassa.
Ruoholahdenkadulla sijaitsevan Parturi Peten ulkopuolella tolppa pyörii aina, kun yhden miehen yritystä pyörittävä Pete Laitinen, 41, on paikalla.
– Parturin tolppa on merkki parturiliikkeestä. Se merkitsee alan edustamista ja kertoo siitä, että parturi löytyy tästä.
Laitinen on itse törmännyt tunnukseen matkustellessaan ympäri maailmaa: Thaimaassa, Saksassa, Tsekeissä, Ruotsissa, Norjassa ja erityisesti USA:ssa.
– Menet minne tahansa, niin tiedät, että siellä on parturi.
Parturin tolppia on kahdenlaisia: toisessa on sininen, valkoinen sekä punainen raita ja toisessa mallissa sininen ja valkoinen. Ensimmäinen mielletään Laitisen mukaan enemmän perinteisemmäksi.
Vuonna 2017 yrityksen perustanut Laitinen kertoo hankkineen oman tolppansa vuosia sitten perehdyttyään alan historiaan.
– Kun rupesin opiskelemaan parturiksi, aloin lukea myös alan historiaa. Jo ammattiylpeyden vuoksi ammatin historiasta on hyvä tietää.
Rebwar Khurshidin parturissa Malmilla barber pole on entisen parturiyrittäjän peruja. – Remontti alkaa pian. En ole vielä päättänyt, tuleeko se jäämään vai ei. Sanna Jompero-Lahokoski
Parturin tolpan historia juontaa juurensa keskiajalle, jolloin parturin työnkuva oli nykyistä monipuolisempi. Hiusten ja parran leikkuun lisäksi työhön saattoi kuulua amputaatioita, hampaanpoistoja ja jopa kirurgisia toimenpiteitä. Partojen muotoilua varten liikkeissä oli, ja on edelleen, terävä veitsivalikoima.
Parturilla käynti oli usein myös lääkärissäkäyntiä halvempaa.
Tarinoita parturin tolpan synnyn historiasta on yhtä monta kuin on ollut kertojiakin.
– Yksi tarina on, että parturit jättivät toimenpiteiden jälkeen verisiä pyyhkeitä liikkeen ulkopuolelle. Siitä ihmiset tiesivät, että parturi on paikalla, Laitinen kertoo.
Lauttasaaressa asuva Jyrki Böckman käy Laitisen luona säännöllisesti. Sanna Jompero-Lahokoski
Valkoinen väri edusti yhden kertoman mukaan hygieniaa, punainen verta ja sininen laskimoa. Huonoa verta poistettiin kuppaamalla.
– Yhden tarinan mukaan värit tulevat Amerikan lipusta. Amerikoissa parturikulttuuri on ollut vahva, Laitinen sanoo.
Tolppia on käytetty jo 1700-luvulla. Valaistut tolpat tulivat suosioon 1900-luvun alussa.
Malmin Torikadulle viime viikolla liikkeen avannut Rebwar Khurshid, 43, kertoo kuulleensa ystävältään seinässä olevan tolpan historiasta.
– Googlasin tietoa siitä myös itse. Niitä näyttää olevan ympäri maailmaa. Se on merkki parturista.
Tolppa on edellisen omistajan ajoilta. Khurshid ei ole vielä päättänyt, tuleeko se jäämään paikoilleen kohta alkavassa remontissa.
Taka-Töölössä Mannerheimintiellä sijaitseva parturi. Hannu Toivonen
Parturi Peten ovesta sisään astuva vakioasiakas, lauttasaarelainen Jyrki Böckman, 46, ei ole kuullut parturin tolpasta eikä tiedä sen historiaa.
– En tiedä, mutta nytkin tullessani katsoin, että se näytti valaisevan koko kadun.
Böckman sanoo käyvänsä Laitisen penkissä monestakin syystä.
– Mukava paikka, ammattitaito ja hauskat jutut.
– Parturipenkissä saa synninpäästön. Mitä täällä kuullaan, se tänne jää, Laitinen naurahtaa.
Urheilukadulla sijaitsevassa parturissa parturin tolppa on liikkeen sisäpuolella. Hannu Toivonen