Terveystutkimukseen osallistuja saa maksutta käyttöönsä kattavasti tietoa omasta terveydestään sekä joidenkin sairauksien riskistä.
Terve Suomi on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen laaja väestön terveystutkimus, joka tuottaa ajantasaista tietoa suomalaisten terveydestä ja hyvinvoinnista, sekä suomalaisten saamista palveluista.
Tutkimus alkoi viime syksynä, jolloin 66 000 satunnaisesti valittua aikuista ympäri Suomen kutsuttiin vastaamaan kyselyyn. Tänä talvena ja keväänä 10 000 näistä henkilöistä kutsutaan lisäksi monipuoliseen terveystarkastukseen.
Terveystarkastuksia järjestetään 50 paikkakunnalla ympäri Suomen, Helsingissä 23. maaliskuuta alkaen THL:n tiloissa Mannerheimintie 166:ssa.
– Terve Suomi -tutkimuksen tietojen avulla voidaan vähentää keskeisistä kansansairauksista johtuvia ennenaikaisia kuolemia ja toimintakyvyn rajoituksia sekä kehittää terveyspalveluja niin, että ne vastaavat asukkaiden tarpeisiin mahdollisimman hyvin, kertoo tutkimuksen johtaja Annamari Lundqvist.
Tutkimustulosten luotettavuuden takia on THL:n mukaan tärkeää, että terveystarkastukseen osallistuvat kaikki kutsun saaneet, niin nuoret ja vanhat kuin itsensä sairaaksi tai terveeksi kokevat.
– Yksittäiselle tutkittavalle kyse on ainutlaatuisesta tilaisuudesta saada hyvin kattavaa ja maksutonta terveystietoa itsestään, sanoo tiedotteessa tutkimuksen vastaava lääkäri Lara Lehtoranta.
Aiemmat väestötutkimukset ovat Suomessa johtaneet kansanterveyttä parantaviin tekoihin. Esimerkiksi yli 20 vuotta sitten tutkimuksessa todettiin, että suomalaiset saavat liian vähän D-vitamiinia. Puutetta alettiin paikata maitotuotteiden ja rasvavalmisteiden D-vitamiinilisällä.
Tutkimuskäynnillä muun muassa mitataan verenpaine, otetaan verinäyte, tutkitaan näkö ja kuulo, tehdään muistiin, tarkkaavuuteen ja fyysiseen kuntoon liittyviä tehtäviä sekä keuhkojen puhalluskoe. Lisäksi tutkimukseen liittyy kyselyitä, joilla kartoitetaan terveyttä, elintapoja ja toimintakykyä.
Osaa terveystarkastukseen kutsutuista pyydetään osallistumaan myös syventäviin lisätutkimuksiin, joita ovat muun muassa hammaslääkärin tutkimus, alkoholinkäyttöä selvittävä haastattelu sekä nukkumista ja liikkumista kartoittava liikemittaritutkimus.
Tutkimukseen osallistuneet saavat itseään koskevat tutkimustulokset, mukaan lukien verinäytevastaukset ja tiedon henkilökohtaisesta riskistään sairastua esimerkiksi uniapneaan, sydän- ja verisuonisairauksiin sekä tyypin 2 diabetekseen. Tutkittavat saavat myös ohjeita terveytensä ja hyvinvointinsa kohentamiseksi.
Tutkimukseen on kutsuttu 20 vuotta täyttäneitä Suomessa asuvia henkilöitä. Tutkittavat on valittu satunnaisesti Digi- ja väestötietoviraston tiedoista. Valittujen henkilöiden kautta muodostuu pienoiskuva Suomen väestöstä.