Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Facebookissa sovitut 900 euron Iphone-kaupat osoittautuivat huijaukseksi – myyjä saapui Malmin sairaalalle veitsen kanssa

Kahden pojan kesken Facebookissa sovitut puhelinkaupat osoittautuivat huijaukseksi ja tapaaminen päättyi veitsellä uhkaamiseen Malmin sairaalan parkkipaikalla.

Tapahtumat saivat alkunsa, kun 17-vuotias ja toinen poika sopivat kännykkäkaupoista Facebookissa helmikuussa 2022. Iphone-puhelimen hinnaksi oli sovittu 900 euroa.

Ostaja kertoi nähneensä Facebookissa ilmoituksen myytävästä puhelimesta ja oli sopinut myyjän kanssa tapaamisen Malmin sairaalan bussipysäkille. Ostaja kertoi heti huomanneensa, ettei 17-vuotias ollut kunnossa ja pyytänyt, että he pitäisivät välimatkaa toisistaan. Molempien vakuutettua, että ostajalla oli mukanaan rahat ja myyjällä puhelin, ostaja oli pyytänyt saada nähdä puhelimen, jonka piti olla 17-vuotiaan mukana olevassa muovikasissa. Tässä vaiheessa myyjä pyysikin rahoja ja otti taskustaan esiin veitsen, jolla alkoi osoittaa ostajaa.

Tilanne jatkui takaa-ajolla. Ostaja yritti paeta paikalta juosten, mutta oli kaatunut lumikinokseen. Myyjä oli juossut veitsen kanssa perässä huutaen kovalla äänellä jotakin, mitä myyjä ei ollut ymmärtänyt.

Ostaja oli juostessaan kohdannut pyörällä liikkuneen naisen, joka oli auttanut häntä soittamaan hätäkeskukseen. Nainen kertoi, että poika oli ollut kauhuissaan tai paniikissa ja hänen kädestään oli valunut verta. Poika oli kertonut naiselle englanniksi, että toinen henkilö oli yrittänyt puukottaa häntä. Nainen oli neuvonut pojan viereiseen S-markettiin, jossa hän oli soittanut hätäkeskukseen. Poliisi ja ambulanssi olivat saapuneet paikalle.

Todistajana kuultu mies kertoi nähneensä pojat poistuessaan bussista. Toisella oli ollut kädessään ehkä teräase. Mies oli seurannut tapahtumia 30–40 metrin etäisyydestä. Ensin hän oli aikonut mennä väliin, mutta ei sitten uskaltanutkaan.

Tapahtumahetkellä 17-vuotias poika tuomittiin Helsingin käräjäoikeudessa viime vuoden lokakuussa törkeästä ryöstön yrityksestä nuorena henkilönä. Poika valitti tuomiosta Helsingin hovioikeuteen ja vaati, että syyte tuli enemmälti hylätä. Tuomittu katsoi syyllistyneensä nuorena henkilönä tehtyyn ryöstön yritykseen, koska oli näyttänyt asianomistajalle veistä hupparinsa taskusta vain kerran, eikä tämän jälkeen enää ottanut veistä esille. Hovioikeus oli käräjäoikeuden kanssa samoilla linjoilla, eikä tällä viikolla antamassaan tuomiossa tehnyt muutosta aiempaan tuomioon.

Osapuolten kertomukset poikkesivat toisistaan. Myös oikeus katsoi, että uhrin ja todistajan kertomukset eivät saaneet tukea siitä, että ostaja olisi vain näyttänyt veistä hupparin taskusta. Oikeus piti tekoa suunnitelmallisena ja tekoa törkeänä.

17-vuotias tuomittiin vuoden ja kuuden kuukauden ehdolliseen vaikeuteen. Tuomiossa oli mukana yhteensä yhdeksän eri rikosnimikettä. Valtaosa niistä liittyi Naulakallion lastenkodissa vuonna 2022 tapahtuneisiin vahingontekoihin, pahoinpitelyihin ja ryöstöyrityksiin. Teot kohdistuivat lastenkodin henkilökuntaan. 17-vuotias myönsi osan syytteistä.

Korjaus 6.3. kello 11.23: Korjattu kohta, jossa kerrottiin myyjän kaatuneen kinokseen. Kyseessä oli ostaja. Juttua muokattu 7.3. klo 7.19. Vaihdettu kuva. Alkuperäinen kuva ei ollut Malmin sairaalasta, vaan Herttoniemessä sijainneesta Malmin sisätautien poliklinikasta.