Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

"Ei ole mitään tekemistä maahanmuuton kanssa" – HU:n vaalikoneen kysymys koulushoppailusta jakaa puolueita rajusti  

Helsinkiläisten eduskuntavaaliehdokkaiden mielipiteet siitä, pitäisikö työperäistä maahanmuuttoa rajoittaa merkittävästi, eroavat jyrkästi toisistaan puolueesta riippuen.

Helsingin Uutisten vaalikoneessa kaikki perussuomalaiset ovat samaa mieltä väitteestä ”Muuta kuin työperäistä maahanmuuttoa tulee merkittävästi rajoittaa, jotta segregaation lieveilmiöt, kuten koulushoppailu, saadaan ratkaistua”.

– Suomen tulee lopettaa humanitaarinen maahanmuutto kokonaan ja alkaa tekemään tarvittavia linjamuutoksia maahanmuuttopolitiikkaan kuten esimerkiksi Tanskassa ja nyt jopa Ruotsissa on tehty. Nykyisellä politiikalla luodaan ongelmia, joista tulevat kärsimään myös tulevat sukupolvet, sanoo perussuomalaisten ehdokas Samuli Voutila.

Toisesta ääripäästä löytyy vasemmistoliitto, jonka ehdokkaista 100 prosenttia on väitteen kanssa eri mieltä.

– Segregaation lieveilmiöitä ratkaistaan parhaiten purkamalla segregaatiota tuottavia rakenteita. Esimerkiksi koulushoppailun ratkaisemiseksi tarvitsemme monimuotoista asuntorakentamista, toimivia oppilaaksiottoalueita, koulujen tarveperusteista rahoitusta, lisäresursseja oppimisen tukeen ja panostuksia kotoutumiseen sekä perhepalveluihin, sanoo Anna Lemström (vas.).

Kokoomuksessa mielipiteet jakautuvat molempiin laitoihin.

– Maahanmuuton ongelman ydin on se, että olemme ottaneet vastaan liian paljon humanitaarisia maahanmuuttajia liian lyhyellä aikavälillä, laiminlyöneet kotouttamisen ja sallineet heidän pakkautumisensa samoille alueille, täysin samaa mieltä ollut Seida Sohrabi (kok.) sanoo.

Kristilliset ja keskusta ovat väitteen kanssa eri mieltä.

– Maahanmuuttoa on lisättävä vastuullisesti. Opiskelijoita on kannustettava jäämään Suomeen töihin myöntämällä valmistuneille opiskelijoille nykyistä helpommin työlupa, Sari Mäkimattila (kd.) sanoo.

– Ongelmiin on tartuttava, mutta ei maahanmuuttoa rajoittamalla. Tarvitsemme osaajia ja heitä joista tulee osaajia. Lieveilmiöiden ratkaisut ovat kuitenkin muualla kuin rajoittamisessa, vastaa Tuomas Meriniemi (kesk.)

Piraattipuolueen Jarno Luoma-nirva muistuttaa, että turvapaikanhakijat ovat usein parhaassa työiässä.

– Kaikille maahan tulleille pitäisi antaa oikeus tehdä töitä ilman erillisiä työlupia riippumatta siitä, miten tai mistä syystä on alunperin tullut maahan. Työnteko antaa tekijälle tuloja, yrityksille työntekijöitä kuluttajille palveluita ja valtiolle verotuloja.

Vaalikoneen väitettä on myös kritisoitu.

– Kysymyksenasettelu on mielestäni väärä. Suomen tulee kantaa vastuu myös turvapaikkaa hakevista. Segregaatio on paljon muutakin kuin maahanmuuttoa. Huono-osaisuuden kasautumista yhdelle asuinalueelle voidaan purkaa parhaiten asuntopolitikkalla sekä panostamalla kouluihin ja varhaiskasvatukseen, sanoo kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestari Nasima Razmyar (sd.).

– Koulushoppailulla ei ole mitään tekemistä maahanmuuton kanssa, RKP:n Satu Roberg vastaa.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki!

"Onko luvassa päiväkotikone?" – Nasima Razmyar moittii Yleä ja Hesaria, somessa kysytään haluaisiko apulaispormestari salata julkiset tiedot

Mediat: Helsinki suunnittelee luopuvansa musiikki- ja liikuntaluokista – luokille päätyvät hyväosaisten lapset

Segregaatio ja sen myötä koulushoppailu vain kiihtyy Helsingissä