Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Juuri nyt on kriittinen hetki: Näin lumimyräkkä iskee tänään Suomeen

Lumipyry tuo keskiviikon aikana eteläiseen Suomeen monin paikoin 5–10 senttimetriä lunta, paikoin lunta voi tulla enemmänkin.

Säätilanteesta kertoo Forecan blogissa meteorologi Joonas Koskela.

Tuuli voimistuu etelässä, on puuskaista ja pöllyttää lunta. Ajokeli on myräkässä huono tai jopa erittäin huono. Paikoin lunta tulee myös keskisessä Suomessa, mutta lumikertymät jäävät pienemmiksi.

Pakkaset paukkuvat viikon edetessäkin öisin laajalti 10–30 asteen lukemissa, paikoin yli 30 pakkasasteen lukematkin ovat mahdollisia.

Voimakas matalapaine liikkuu keskiviikkona Suomen eteläpuolelta itään. Tiedossa on lumimyräkkä eteläiseen Suomeen.

– Idänpuoleinen tuuli voimistui jo tiistai-iltana maan lounaisosasta alkaen. Keskiviikkona aamulla lunta sataa monin paikoin maan eteläosassa, toteaa Koskela blogissa.

Pohjoisessa keskiviikon vastainen yö on heikkotuulinen ja kylmä.

– Lämpötila on viime öiden tavoin pilvisyydestä riippuen suuressa osassa maata −15 ja −30 asteen välillä. Etelässä pakkanen on kuitenkin tiistain ja keskiviikon välisenä yönä heikompaa pilvien ja tuulen vuoksi.

Lumisade jatkuu keskiviikkona päivällä puuskaisen itätuulen kera maan eteläosassa.

Puuskissa tuuli on etelässä paikoin kovaa, lounaisilla merialueilla voi olla myrskypuuskia. Voimakas tuuli kinostaa satavaa kevyttä pakkaslunta ja lisää pakkasen purevuutta huomattavasti.

– Lämpötilat tuntuvat yli viisi astetta mittarilukemia kylmemmiltä. Kevyt pakkaslumi myös pöllyää ja heikentää näkyvyyttä tehden ajokelistä huonon tai jopa erittäin huonon, Joonas Koskela sanoo blogissa.

Runsaimmat lumisateet painottuvat etelärannikon läheisyyteen.

– Enimmäkseen lumikertymä jää 5 ja 10 senttimetrin väliin, mutta paikallisesti lunta voi tulla enemmänkin. Lunta tulee etelärannikolla ajoittain vaakatasossa. Pidemmällä sisämaassa sateet jäävät vähäisemmiksi, Salpausselän pohjoispuolella kertymät ovat enää muutamia senttimetrejä, Koskela kertoo blogissa.

Lumisade jatkuu etelässä torstain vastaiseen yöhön asti, mutta torstaina aamulla on jo poutaista.

– Sateiden väistyessä pakkanen kiristyy jälleen etelässäkin 10 asteen vaiheille. Maan keski- ja pohjoisosassa lukemat ovat edellisöiden tavoin laajalti 20 ja 30 pakkasasteen välillä, Joonas Koskela ennustaa blogissa.

Uusi ja voimakas lumipyry voi olla edessä viikonloppuna, mutta sen ennuste on vielä epävarma.