Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uimareiden peloista totta: Seurasaaren naturistirannan viereen kaupallinen sauna – "Ihan kuin tahallisesti haluttaisiin tuhota ainutlaatuinen kulttuuri"

Pitkään paikallaan ollut nudistiranta ja viereen rakennettava kaupallinen sauna ovat erikoinen yhdistelmä, mutta tällaista Seurasaareen on luvassa.

Kaupunki aikoo varata nudistirantana toimivan, kaupungin ylläpitämän uimalan alueelta tontin yksityiselle saunayrittäjälle.

Aluevaraus tulee vaikuttamaan suuresti myös uimalan alueeseen, sillä se lohkaisee noin viidesosan siitä. Uimareiden iso pelko on, kuinka rauhassa alueella saa jatkossa uida.

Kiinteistöasiantuntija Taina Niemeläinen kaupunkiympäristön toimialalta kertoo, että uusilta saunayrittäjiltä edellytetään yhteistyötä uimalan kanssa, jotta yhteiselo sujuisi.

– Kaupungilla nähdään, että tämä rikastuttaa uimalan toimintaa vaarantamatta nykyisiä toimintoja. Alueelle on tulossa lisää palveluita ja kahvila.

Saunaa on mahdollista vuokrata myös yksityistilaisuuksiin.

Kaupunkiympäristölautakunta päätti kokouksessaan tiistaina esittää kaupunginhallituksen elinkeinojaostolle alueen varaamista yksityishenkilöiden Seurasauna-nimisen saunahankkeen suunnittelua ja toteutusta varten. Varaus on suunnittelua varten voimassa 30.4.2026 saakka.

Vuokrattavan alueen pinta-ala on tuhat neliötä. Tontille saa rakentaa 130 kerrosneliöisen saunarakennuksen.

Kaupallisen saunayrittäjän tulo rauhallisen ja nudistien suosiman rannan viereen on ollut kova paikka rannan käyttäjille. Uimarit ovat jo pitkään olleet ihmeissään, miten kaupunki osoittaa kaupalliselle saunayrittäjälle paikan nudistirannan vierestä.

Nudistirannalla 20 vuotta käynyt Peppina Tuulispää on surullinen suunnitelmista.

– Ihmettelen, miksi Helsingin ainoalle naturistirannalle, jossa kylpylän aidattu alue on jaettu alastomuutta arvostavasti naisten ja miesten puoliin, olisi ainoa mahdollinen paikka Helsingissä rakentaa sauna, Tuulispää pohtii rannan kohtaloa.

– Ihan kuin tahallisesti haluttaisiin tuhota ainutlaatuinen kulttuuri uida ilman uima- asua rauhassa kenenkään tirkistelemättä. Saaren kolkassa ei ole liikennettä, ei pyöräteitä eikä luonnolle tapahtuvaa haittaa.

Helsingin Uutiset (HU 29.7.2021) kertoi suunnitelmista jo muutama vuosi sitten.

Niemeläinen kertoo, että rannalle on tulossa näköeste.

– Väliin on tulossa aita. Uimalan toiminta on tarkoitus pitää jatkossakin käynnissä.

Seurasaaren uimala on yli 100 vuotta vanha ja perustettu vuonna 1906. Se on alusta asti ollut naturistien suosima. Uimalaa ylläpitää Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala. Rannalla on kesäaikaan naturistiuintia. Uima-asua edellytetään käytettävän muutamana päivänä viikossa.

Talvikausiksi alue on luovutettu Seurasaaren Uimareiden käyttöön. Nykyinen sopimus on voimassa tämän vuoden toukokuuhun asti.