Suomalaiset ovat – omasta mielestään – taitavaa kansaa liikenteessä. Liikennesäännöt ovat hallussa ja autoilu on kaikin puolin mallikasta.
Onko asian laita kuitenkaan näin? Kysyimme asiaa Uudenmaan autokouluyhdistyksen puheenjohtajalta Hanne Huhtalalta. Huhtala suoritti liikenneopettajan erikoisammattitutkinnon 2014, ja autokouluyrittäjänä hän on toiminut vuodesta 2015 alkaen. Hänen johtamansa autokoulu toimii Helsingin Vuosaaressa.
Huhtala listaa viisi liikennesääntöä, jotka suomalaiset yleisimmin unohtavat.
1. Suojatiesäännöt
Suojatielle ajaminen ja etenkin sen eteen pysähtyminen on yllättävän vaikeaa monelle autoilijalle.
– Moni autoilija on oikeasti unohtanut, että jos viereiselle ajokaistalle suojatien eteen on pysähtynyt auto, sitä ei saa ohittaa omalla autolla pysähtymättä, Huhtala tähdentää.
Kun pysähtymisvelvollisuutta ei noudateta, kyse voi Huhtalan mukaan olla muistamattomuudesta ta välinpitämättömyydestä. Samanlainen pysähtymisvelvollisuus koskee myös pysähtymistä ennen stop-merkkiä ja punaisia liikennevaloja.
– Vaikka lapsia opetetaan katsomaan suojatielle tullessaan oikealle ja vasemmalle, vasta noin 12-vuotias alkaa hahmottaa ajokaistoja sekä sitä, millaista nopeutta autot ajavat.
2. Tilannenopeus
Läheskään aina liikenteessä ei kuljeta samalla nopeudella. Myös tämä tosiasia unohtuu etenkin kaupunkioloissa. Tieliikennelain mukaan auton nopeus on pidettävä sellaisena, että kuljettaja säilyttää ajoneuvonsa hallinnan.
– Pitää muistaa, että jopa 60 prosenttia onnettomuuksista johtuu liian suuresta tilannenopeudesta. Jo tieliikennelaissa autoilijat velvoitetaan ennakoimaan kulkemistaan riittävän ajoissa, Huhtala korostaa.
Hän mieltää yllättävän monen autoilijan kärsivän vauhtisokeudesta.
– Etenkin suurten kaupunkien keskustaan tultaessa valitettavan harva malttaa vähentää nopeuttaan. On aika hassua, että usein autoilijat luulevat olevansa "tientukkona", vaikka nopeutta pitäisi osata säädellä joustavasti aina tilanteen mukaan. Se on taitolaji siinä missä mikä muukin.
Huhtalan mukaan ajo-oppilaat ovat ensimmäisiä kertoja auton ratin taakse asettuessaan yleensä varovaisia. Kun ajokokeessa edellytetään, että ajo on jo sujuvaa, moni luulee sen merkitsevän sitä, että joka tilanteeseen pitäisi ajaa maksiminopeutta.
3. Turvavälit
Myös turvavälit ovat suomalaisilta autoilijoilta hukassa – teillä ja kaduilla ajetaan nokka lähes edellä kulkevan auton takapuskuriin liimattuna.
– Jos esimerkiksi kehäteiden jonoissa joku jättää riittävän turvavälin, hän pelkää sitä, että joku kiilaa tuolle tyhjälle paikalle, ja että hän itse pääsee perille myöhemmin, Huhtala arvioi.
Tieliikennelain mukaan ajoneuvon on pidettävä edellä kulkevaan ajoneuvoon tai raitiovaunuun sellainen etäisyys, että peräänajon vaaraa ei ole.
Huhtalan mukaan hyvä nyrkkisääntö on se, että turvaväli on hyvissä olosuhteissa numeraalisesti sama kuin ajonopeus. Jos siis auto kulkee 50 kilometriä tunnissa, silloin etäisyyden olisi edellä ajavaan oltava 50 metriä. Silloin peräänajot vähenisivät merkittävästi.
4. Kännyköiden käyttäminen
Kännykkä kädessä ajaminen on Huhtalan mukaan lisääntynyt koko ajan, vaikka teknisen laitteen käyttäminen ajon aikana on kielletty.
– Tällä on selvä yhteys siihen, että yhä useampi peräänajokolari johtuu kännykän käytöstä ajon aikana. Kännykän sormeilu ajettaessa on harmillista, sillä ajotietokoneeseen voi aina lisätä ääniohjauksen, jolloin molemmat kädet pysyvät varmasti ratissa.
Poliisilla ei Huhtalan mielestä ole riittävästi resursseja valvoa kännykän käyttämistä liikenteessä, siksi moni luottaa siihen, että virkavalta ei huomaa tästä rikkomuksesta myöskään sakottaa.
5. Pysäköintisäännöt
Vaikka autokouluissa opetetaankin kaikki mahdolliset liikennemerkit, silti kaikilla ajokortinomistajilla ei ole tarkkaa tietoa kaikkien merkkien tarkoituksesta.
– Muun muassa vuoropysäköintimerkit ovat sellaisia, joita harvemmin katujen varsilla tapaa. Jos niiden merkitystä ei muista, se ei välttämättä aiheuta välitöntä vaaraa liikenteessä, mutta voi olla häiriöksi.
Esimerkiksi lumien auraaminen voi tällöin olla vaikeampaa, jos autoja onkin jollekin katuosuudelle jätetty parkkiin.
Suojatien ja sen eteen pysäköidyn auton väliin tulee jättää viiden metrin väli, jotta ajoneuvo ei peittäisi näkyvyyttä suojatielle. Tämäkin tieliikennelaissa kerrottu määräys unohtuu usein parkkipaikkaa etsivältä.