Pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla asuminen ei ole lähellekään maan kalleinta – jos vertailu tehdään omakotiasumisen kustannuksilla. Asia käy ilmi Omakotiliiton selvityksestä.
Liitto on käyttänyt vertailussa esimerkkitaloa, joka on kooltaan 120 neliötä, 30 vuotta vanha ja siinä on oma tontti, vähintään 1 000 neliön kokoinen. Tässä vertailussa suurin osa alueen kunnista asettuu 5 000 ja 7 000 euron vuosikustannuksen välimaastoon. Kustannuksiin on laskettu kaikki omakotiasumisen kustannukset.
Halvinta asuminen on Keravalla, jossa vuosikustannus asettuu alle 5 000 euroon. Tällä lukemalla Kerava on 120 neliön suuruisessa omakotitalossa asuvalle Suomen viidenneksi halvin kunta.
Jos sähköstä aiheutuvat kustannukset otetaan pois, Järvenpää on puolestaan Suomen seitsemänneksi kallein kunta. Ilman sähköstä aiheutuvia kustannuksia vuosittainen asumismeno asettuu 3 500 euroon.
Omakotiliiton toiminnanjohtaja Marju Silander korostaa tiedotteessa, että päättäjien on lisättävä politiikkatoimia, joilla asumiskustannukset saadaan laskemaan. Erityisen paljon hän odottaa uudelta eduskunnalta ja valittavalta hallitukselta.
– Nykyisellään entistä suurempi osa käytettävissä olevista tuloista menee ihmisten perustarpeisiin, eli sähkö-, vesi- ja jätehuollon maksuihin. Kun lisätään tähän nopeasti nousseet asuntolainojen korot ja lisääntyvät korjauskustannukset esimerkiksi tulevien rakennusten energiatehokkuusvelvoitteiden kautta, alkaa asumisen kustannustaso ja sen nousu olla kestämätön, Silander sanoo Omakotiliiton tiedotteessa.