Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yllättävä laite nousi vuokraamon hittituotteeksi Helsingissä – naiset käyttävät kivunlievitykseen

Työkalujen, siivouslaitteiden ja juhlatarvikkeiden vuokraukselle on kysyntää Herttoniemessä.

Helsingissä on monia tavaroita ja laitteita vuokraavia yrityksiä. Yksi niistä on Herttoniemessä toimiva Liizi, jonka yksi suosituimmista vuokralaitteista on, ehkä hieman yllättäen, raskausajan kivunlievitykseen tarkoitettu laite.

– Kappalemäärissä eniten vuokrataan raskauden aikaiseen kivunlievitykseen tarkoitettua laitetta, toteaa omistaja Jari Tapani, 61.

Laite lähettää heikkoja sähköimpulsseja, jotka ohjataan kehoon elektrodityynyjen avulla. Impulssit auttavat kehoa vapauttamaan kipua lievittäviä kemikaaleja, kuten endorfiineja. Laitetta voi käyttää myös synnytyksen aikana.

Kun yritys aloitti toimintansa, vuokravalikoimassa oli vain retkeilytuotteita. Kolme vuotta sitten yrityksen ostanut Tapani on pyrkinyt laajentamaan valikoimaa.

– Retkeilytarvikkeita menee erityisesti talvella ja kesällä. Syksy ja talven alku olivat vähän hiljaisempia, joten olemme hakeneet sinne yhdessä asiakkaiden kanssa uusia tuotteita.

Näin liiketoimintaa on paremmin vuoden jokaiselle kuukaudelle, eikä vain suosituimpina retkeilykuukausina.

– Vaikka pyrimme edistämään vihreää siirtymää, liikkeen pitää toimia kannattavasti. Me emme ole kuitenkaan kirjasto.

Nykyään liikkeestä voi vuokrata muun muassa työkaluja, juhlatarvikkeita, siivousvälineitä ja elektroniikkaa. Suuren valikoiman ylläpitäminen vaatii työtä ja aikaa.

– Palautetut tuotteet käydään aina läpi ja huolletaan, jotta ne ovat seuraavalle asiakkaalle siistejä ja toimivia.

Lue myös: Tyhjillään oleva koulu sai uutta käyttöä Helsingissä – vuokrasopimuksia on tehty nyt 17 ja lisää toivotaan

Liikkeeseen asteleva Teemu Mäkelä, 29, nostaa tiskille pahvilaatikon, jossa on sähköhöylä. Hän on vuokrannut sen edellisenä päivänä. Hintaa tuli reilu parikymmentä euroa.

Mäkelä on remontoimassa Sörnäisissä vanhaa asuntoa ja hänen piti höylätä jalkalistoja ja keittiön tasoa.

– Varsinkin harvemmin tarvittavien tavaroiden yhteiskäyttö on tehokas tapa. On ekologisempaa vuokrata kuin ostaa niitä kaappiin pölyttymään, Mäkelä sanoo.

Hän mainitsee, että monilla ihmisillä on samoja tavaroita kaapeissaan, ja usein ne ovat suurimman osan aikaa käyttämättöminä.

Vuokraus soveltuu Mäkelän mielestään erityisesti kaupungin keskustassa asuville, koska alueen asunnoissa on yleensä vähän säilytystilaa. Hän näkee vuokrauksessa muitakin hyviä puolia.

– On fiksua vuokrata laadukas laite sen sijaan, että ostaa alahyllyltä edullisen, joka ei ole niin hyvä.

Herttoniemen rannassa asuva Anna Jalkanen, 28, tuo liikkeeseen tekstiilipesurin. Hän pesi sillä sohvan ja petauspatjan. Hän päätyi vuokraamiseen, koska pesuri on kallis ja sille on harvoin käyttöä.

– Se myös veisi kotona älyttömästä tilaa, Jalkanen sanoo.

Aiemmin hän on vuokrannut matkarattaat. Ne oli helpompi ottaa mukaan kuin tavalliset lastenrattaat.

Hetken aiemmin liikkeeseen saapui henkilö kyselemään verenpainemittaria.

Helsingissä on myös muita yrityksiä, jotka vuokraavat tavaroita ja laitteita. Retkeilyliike Partioaitasta voi vuokrata retkeilyvarusteita, kuten telttoja, rinkkoja ja lumikenkiä. Kauppaketju Clas Ohlsonin vuokrausvalikoimassa on laaja kattaus työkaluja.

Tavaroita voi vuokrata ja antaa vuokralle myös Lainappi-mobiilisovelluksella.

Lue myös: Kaupunkisoutuveneitä Helsingissä jo neljättä kesää – Herttoniemenrannassa myös ilmaisia asukasveneitä