Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuva: Havis Amandalle puettiin naistenpäivän 3-värinen nauha – tätä ne tarkoittavat

Kauppatorin laidalla sijaitsevalle Havis Amanda -patsaalle on kansainvälisen naistenpäivän kunniaksi puettu nauha. Naistenpäivää vietetään tänään 8. maaliskuuta.

Nauhan violetilla, vihreällä ja valkoisella värillä on historiallisia merkityksiä. Aktivistit alkoivat käyttämään värejä symboloimaan naisten oikeuksia Iso-Britanniassa jo vuonna 1908. Violetti merkkasi tuolloin oikeudenmukaisuutta ja arvoa. Vihreä puolestaan symboloi toivoa ja valkoinen puhtautta.

Naistenpäivä juontuu samaiseen vuoteen 1908, jolloin 15 000 naista osoitti mieltään New Yorkissa lyhyempien työpäivien, paremman palkan ja äänioikeuden puolesta. Nykyään feministinen liike käyttää samaisia värejä edustamaan aatetta.

Patsaalle on aiemminkin puettu ylle erilaisia asusteita. Esimerkiksi viime vuoden toukokuussa Havis Amandalle oli puettu jääkiekkomaajoukkueen Leijonapaita, kun Suomi oli voittanut maailmanmestaruuden. Vuonna 2018 patsaalla oli päällään puolestaan Oulun Kärppien pelipaita SM-finaalin ratkettua. Tunnetuin vaatetus tapahtuu vappuisin, kun ylioppilaat lakittavat patsaan.

Havis Amandan päälle kiipeämistä on kritisoitu, koska vuonna 1906 valmistuneen patsaan pelätään hajoavan.