Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

”Ikärajan laskemista jopa 12 vuoteen syytä harkita” – näin Helsingin ehdokkaat ajattelevat lasten rikosvastuusta

Vesalan peruskoulun keskiviikkoinen puukotus nosti rikosoikeudellisen vastuun 15 vuoden ikärajan jälleen uuteen keskusteluun. Tapon yrityksestä epäillään 13-vuotiasta tyttöä. Puukotus tapahtui aamulla kotitalous -luokassa. Pistohaavan saanut uhri toimitettiin sairaalahoitoon.

Helsingin Uutisten eduskuntavaalikoneessa kysytään, tuleeko rikosoikeudellisen vastuun alaikäraja laskea 14 vuoteen. Enemmistö vaalikoneeseen vastanneista (69 %) helsinkiläisehdokkaista on sitä mieltä, ettei alaikärajaa tule laskea.

Kielteisimmin väitteeseen suhtautuvat vihreät, vasemmistoliitto ja demarit.

– Ei ole näyttöä siitä, että kovemmat rangaistukset vähentäisivät rikollisuutta, päinvastoin rangaistuksia koventamalla voi olla päinvastainen vaikutus, jossa rikollisuudesta tulee nuoren urapolku vankilan kautta Meidän pitää panostaa ennaltaehkäisevään nuorisotyöhön sekä miettiä, miten saamme ehkäistyä syrjäytyistä nuorissa, Shawn Huff (vihr.) sanoo vaalikonevastauksessa.

Moni vastaaja muistuttaa, että 14-vuotias on vielä lapsi.

– Mikäli lapsi syyllistyy rikokseen, tarvitsee hän moniammatillista tukea. Siihen pitää poliisin lisäksi sitouttaa ainakin koti, koulu, koulukuraattori tai -psykologi sekä sosiaalityöntekijä. On tärkeää, että jokainen rikokseen syyllistynyt lapsi tai nuori saa tukea ja apua, Minja Koskela (vas.) sanoo.

– Rikosoikeudellisen vastuuikärajan alentaminen saattaisi toimia joidenkin nuorten kohdalla, mutta koska väkivaltaisiin tekoihin ajautuvilla nuorilla on usein alhainen impulssikontrolli, ei vastuuikärajan alentaminen olisi kestävä ratkaisu. Sen sijaan tarvitsemme nuorten käyttäytymisen taustalla vaikuttaviin juurisyihin paneutumista ja niihin vaikuttamista, Nita Austero (sd.) pohtii.

Vahvimmin ikärajan laskun kannalla ovat perussuomalaiset.

– Lastensuojelun toimenpiteet ja vahingonkorvausvelvollisuus eivät ole riittäviä seurauksia nuorten tekemissä vakavissa rikoksissa. Nuoret ihaileva rikollista elämäntapaa, kantavat teräaseita julkisilla paikoilla ja ryöstelevät jengeissä ihmisiä. Nämä nuoret on pysäytettävä ennen kuin on liian myöhäistä. Rangaistuksilla tulee olla selkeä pelotevaikutus samalla kun rikosten paljousalennukset lopetetaan, Teija Makkonen (ps.) pohtii.

Kristillisten Mika Ebeling olisi valmis alentamaan alaikärajaa reilusti nykyisestä.

– Jopa 12 vuoteen laskemista on syytä harkita. Tällä tavalla vältettäisiin se, että jengeissä rikosoikeudellisen ikärajan alapuolella olevia jengiläisiä painostetaan rikoksen poluille, kun eivät voi joutua rikosoikeudelliseen vastuuseen.

Kokoomuksessa kannat jakautuvat tasan.

–  Nuorisorikollisuuden kitkemiseen tarvitaan sekä kovia että pehmeitä keinoja. On mahdollisuuksien mukaan ehkäistävä rikollisen uran alkamista ja esim. jengeihin rekrytoitumista. Rikollisen polun valinneille tarvitaan myös kovia keinoja. Rikollisuuteen on suhtauduttava vakavasti ja rangaistusten pitää olla uskottavia. Ehdolliset vankeusrangaistukset eivät yksin toimi, eikä niitä pitäisi kasata liian pitkään. Paljousalennukset tuomioissa ovat oikeustajun vastaisia, Atte Kaleva (kok.) vastaa.

Löydä oma ehdokkaasi Helsingin Uutisten vaalikoneesta!