Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronavuosien ja pakotteiden seuraus: 6 482 tullirikosta, Suomeen 11 täysin uutta huumetta

Tullirikosten määrä kasvoi viime vuonna selvästi edeltävästä vuodesta. Suomen Tulli paljasti viime vuonna kaikkiaan 6 482 tullirikosta, yli tuhat edellisvuotta enemmän. Etenkin säännöstelyrikosten ja huumausaineiksi luokiteltujen lääkkeiden takavarikkomäärät kasvoivat viime vuonna, kertoo Tulli tiedotteessaan.

Huolestuttavana pidetään sitä, että valtaosa huumeista tuli Suomeen kaupallisen liikenteen mukana. Tämä on Tullin mukaan seuraus siitä, että huumerikollisuus on Euroopassa yhä ammattimaisempaa. Tilaukset hoidetaan valtaosin verkossa. Tämä on Tullin mukaan selitystä koronavuosista, jolloin ihmisillä oli mahdollisuus tavata toisiaan kasvokkain aiempaa vähemmän.

– Verkossa käytävä huumekauppa mahdollistaa myös entistä enemmän uusien huumaavien aineiden saatavuutta. Viime vuonna Suomessa tavattiinkin yhteensä noin 150 erilaista huumaavaa ainetta, joista 11 oli täysin uusia, Suomessa ennen havaitsemattomia, kertoo tiedotteessa Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen.

Tullirikostorjunnan yhteiskunnallinen vaikuttavuus kasvoi viime vuonna lähes ennätyslukemiin, yli 100 miljoonaan euroon.

Myös Euroopan Unionin Venäjälle ja Valko-Venäjälle määräämät pakotteet Ukrainaan hyökkäämisen vuoksi näkyvät selkeästi viime vuoden tullirikostilastoissa.

– Säännöstelyrikosten määrän valtava kasvu on yksi viime vuoden huomattavimmista muutoksista. Venäjän ja Valko-Venäjän vastaiset pakotteet ovat nostaneet esitutkintaan päätyneiden säännöstelyrikosten määrän yli 300 viime vuonna, kun yleensä säännöstelyrikosepäilyjä on ollut muutama vuosittain, kertoo Hannu Sinkkonen tiedotteessa.