Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Äänikirjojen suosio näkyy myös kirjastossa – varauksia suomenkieliseen aineistoon lähes 10000

Yhä useampi maksaa kuukausimaksua äänikirjapalvelusta, mutta myös kirjastosta on saatavilla äänikirjoja. Niiden määrä ja lainausvolyymi eivät tosin vedä vertoja perinteisille kirjakokoelmille.

Pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastolla on suomenkielisille e- ja e-äänikirjoille Ellibs-palvelu sekä muunkielisille Overdrive-palvelu, jotka löytyvät myös puhelinsovelluksina.

Äänikirjojen lainaus on ollut tasaisessa nousussa. Viime vuonna se kasvoi 10 prosenttia edellisvuodesta. Samaan aikaan elektronisten, eli esimerkiksi verkkoselaimelta luettavien kirjojen suosio on laskenut.

Äänikirjalainauksia tehtiin viime vuonna reilut 250 000. Painettuja kirjoja lainattiin Helmet-kirjastoissa kaikkiaan 13,4 miljoonaa vuonna 2022 – määrä kasvoi selvästi kahden vuoden koronanotkahduksen jälkeen.

Äänikirjalisenssejä kirjastolla oli helmikuun lopussa 2023 noin 12 000. Äänikirjoja voi varata, mutta laina-aika on rajattu 14 päivään nopeamman kierron varmistamiseksi.

– Myös yhtäaikaisten varausten määrä on rajoitettu seitsemään per asiakas. Varausjonot pyritään pitämään kohtuullisina, eli tarvittaessa hankitaan suosituimpiin lisälisenssejä. Varauksia helmikuussa oli yhteensä 9 809 kappaletta Ellibsissä ja OverDrivessa 5 101, kertoo tilastoista informaatikko Tuija Kalke.

Kalke kertoo, että suomenkielisten e-äänikirjojen saatavuus kirjastolle ei ole juurikaan parantunut.

– Ruotsin osalta äänikirjoja saatavilla vain muutamalta kustantajalta. Hieno uudistus on, että suomenruotsalaisia uutuuksia saadaan äänikirjoina, Kalske siteeraa ostajilta saamiaan tietoja.

Englanniksi äänikirjoja on saatavilla koko ajan paremmin, mutta hintataso on korkea. Parannusta tilanteeseen tuo kirjaston mukaan se, että äänikirjalisenssejä voi nyt hankkia edullisemmin 12 kuukauden ajaksi varausjonojen purkamiseksi, jolloin joka kerta ei tarvitse ostaa pysyvää lisenssiä.

Kalke jatkaa, että fyysisiä äänikirjoja esimerkiksi cd-levyinä hankitaan kirjastoon enää minimaalisesti.

Lainatuimpien kirjojen top-listat vaihtelevat sen mukaan onko kyse ääni- vai painetusta kirjasta, riippuen muun muassa siitä, miten teos on saatavilla äänikirjana, mutta esimerkiksi Pirkko Saision historiallinen romaani Passio viihtyi kummankin listan kärkipäässä vuonna 2022.