Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tältä näytti, kun lähes 400 varusmiestä marssi yöllä Helsinkiin – 40 kilometrin matka kesti jopa 15 tuntia: "Pohdimme onko liian rasittava"

Vantaalla ja Helsingissä järjestettiin suuri Puolustusvoimien marssiharjoitus torstai-illan ja perjantaiaamun välillä.

Vajaat 400 Kaartin jääkärirykmentin varusmiestä ja henkilökunnan edustajaa marssi kipakassa pakkassäässä lähes 40 kilometrin matkan Koivukylästä Santahaminaan.

Kyseinen Joutselän marssi liittyi Uudenmaan jääkäripataljoonan 102. perinnepäivään, jota vietetään vuosittain 11. maaliskuuta.

Jalkamarssille osallistui 12 joukkuetta, joiden jäsenet kuuluvat 1. ja 2. jääkärikomppaniaan sekä esikunta- ja viestikomppaniaan.

Ensimmäinen joukkue lähti matkaan Koivukylän urheilukentältä torstaina kello 18.45 ja viimeinen noin kello 22.30.

Marssijoilla oli mukana reppu, johon oli pakattu muun muassa vesipullo, vaihtovaatteita, toppatakki, sadevaatteet, taistelumuonaa, peseytymisvälineet ja varajalkineet.

– Tässä marssissa ei ollut taisteluvarustusta, kertoo marssin johtajana toiminut pataljoonan komentaja, vantaalainen everstiluutnantti Annukka Ylivaara.

Reitti kulki Koivukylästä Sipoonkorven, Mustavuoren, Laajasalon ja Jollaksen kautta Santahaminaan.

Pohdimme ennen marssia, onko se liian rasittava, mutta varusmiehet olivat sinnikkäitä ja suorittivat sen todella hyvin.

Joukkueet menivät kuuden tehtävärastin läpi. Rasteilla oli muun muassa evakuointi- ja joukkueviestitehtäviä.

Maalina oli Santahaminassa vuonna 1981 pystytetty Joutselän taistelun näköismuistomerkki.

Muistomerkki liittyy Ruotsin vallan alla Joutselällä Karjalankannaksella vuonna 1555 käytyyn taisteluun, jossa ruotsalaiset joukot talonpoikien tukemana pysäyttivät suuren venäläisjoukon.

Perillä marssijoukot olivat perjantaiaamun varhaisina tunteina.

Ylivaaran mukaan harjoitus sujui ”erittäin hyvin”.

– Nopeimmin marssin suorittaneen joukkueen kokonaisaika oli 9 tuntia 24 minuuttia. Hitaimman joukkueen aika oli 15 tuntia. Marssille lähteneistä vain kolme keskeytti, mikä oli tosi hyvä suoritus, Ylivaara kertoo.

Keskeytyksiä pyrittiin estämään sillä, että keskeyttämisestä seurasi joukkueelle 60 minuutin aikasakko.

– Se kannusti joukkueita valitsemaan itselleen sopivan marssitahdin.

Ylivaara taivalsi matkan itsekin.

– Marssin useamman joukkueen mukana. Kello 19 lähdin liikkeelle Koivukylästä, ja kello 7 olin Santahaminassa, Ylivaara kertoo.

Uudenmaan jääkäripataljoonassa koulutetaan kaupunkijääkäreitä pääkaupunkiseutua ja Uuttamaatta puolustaviin joukkoihin.

– Marssiharjoituksen tavoitteena oli kehittää varusmiesten fyysistä toimintakykyä sekä lujittaa joukon yhteishenkeä ja lisätä varusmiesten uskoa itseensä, Ylivaara kuvaa.

Jääkäripataljoona ei ole aiemmin järjestänyt vastaavanlaista suurta jalkamarssia Vantaalta Santahaminaan.

– Tämä oli ensimmäinen laatuaan meidän osaltamme.

Aiempina vuosina pataljoona on toteuttanut Joutselän marssin hiihtomarssina. Tosin muutaman viime vuoden aikana sitä ei ole järjestetty lainkaan.

– Nyt päätettiin lumitilanteen vuoksi ideoida jalkamarssi. Toivottavasti ensi vuonna tämä järjestetään uudestaan. Kokemukset olivat niin positiivisia, Ylivaara sanoo.

– Pohdimme ennen marssia, onko se liian rasittava, mutta varusmiehet olivat sinnikkäitä ja suorittivat sen todella hyvin, Ylivaara kiittelee.