Eduskuntavaaliehdokkaat kohtaavat sosiaalisessa mediassa yhä enemmän epäasiallista käytöstä.
Eduskuntavaalikampanjat käyvät nyt kuumana ja vaaliehdokkaat kiertävät ympäri Helsinkiä. Sosiaalisessa mediassa haukkumiset ja törkeä kielenkäyttö ovat yleistyneet.
Helsingin Uutiset kysyi neljän suuren puolueen edustajalta vaalikampanjasta.
Vaaligalluppien kärjessä olevan kokoomuksen ehdokas Otto Meri, 34 on useana viikonloppuna löytynyt, ohikulkijoiden yllätykseksi, seisomasta hiihtoladun vieressä Paloheinässä. Meri sanoo olleensa yllättynyt ihmisten reaktioista.
– Osa hiihtäjistä on jopa pysähtynyt kesken hiihdon hetkeksi, tullut sivuun ja jatkanut sitten matkaansa. En osannut odottaa, että tämä olisi näin hyvä paikka.
Meri perustelee paikkavalintaansa omalla liikunnallisuudella ja uskoo, että samanhenkiset äänestäjätkin löytyvät sieltä.
Vaalien alla keskustelut ovat pyörineet talousasioiden, kuten velkaantumisen, leikkausten ja työllisyyden ympärillä.
– Ne tuntuvat olevan tärkeitä aiheita. Hajanaisia keskusteluita on liittynyt sotepalveluihin ja turvallisuuteen.
Liikuntapaikkojen lisäksi kruununhakalainen käy vaalikampanjaansa keskustelupaneeleissa ja somessa, jossa on välillä kohdannut negatiivistakin kommentointia.
– Netissä ihmiset sanovat asioita, joita ei kasvotusten sanoisi. Haukkumista lähinnä. Toreilla keskustelut ovat olleet asiallisia.
Meri arvelee, että pahimmilta asiattomuuksilta häntä suojaa monikin asia.
– Ehkä se, että olen juristi, asianajaja, mies ja kantasuomalainen. Olen aidosti pahoillani siitä, mitä vähemmistöön kuuluvat poliitikot saavat kokea.
Vihreiden ehdokas Ozan Yanar, 35, kertoo sosiaalisessa mediassa kokeneensa häirintää ja kiusaamista.
– Usein kun laitan mihin tahansa aiheeseen liittyvän päivityksen, rasismia tulee, mutta siihen tottuu. Surullista sekin.
Kiusaaminen on haukkumista, arvostelemista ja vähättelyä.
– Saatetaan laittaa viesti, että mitä sinä maahanmuuttaja olet sanomaan tästä asiasta mitään. Se on outoa, koska työni on kertoa näkemyksiä erilaisista asioista. Joskus saatan estää jonkun kommentoijan.
Itä-Helsingissä 14-vuotiaasta kasvanut Yanar on katukampanjassaan jalkautunut muun muassa Itäkeskukseen, Vuosaareen sekä keskustassa Kamppiin ja Kolmen sepän patsaalle.
Vaaliaiheina keskusteluun ovat nousseet talous, velkaantuminen ja turvallisuus. Keskustelu on siirtynyt pitkälti verkkoon. Sosiaalisessa mediassa havainto on, että Facebook alkaa väistyä. Tilaa valtaavat Instagram ja Tiktok.
– Sosiaalisen median kampanjointi on muuttunut. Nyt tehdään yhä enemmän videoita, reelsejä ja stooreja. Liikkuvan kuvan merkitys on kasvanut entisestään.
Kokoomuksesta ahdistelukohun jälkeen eronnut ja perussuomalaisten riveihin siirtynyt Wille Rydman, 37, sanoo, ettei kohu ole vaikuttanut suosioon.
– Oma äänestäjäkunta näyttää olevan ehdokasuskollista. Monille tuntuu olevan helpotus, että saa äänestää minua perussuomalaisena. Jos ajatus on tuntunut aikaisemmin vaikealta, aika moni on nyt puoluekantaansa vaihtamassa.
Rydman hyödyntää vaalikampanjassaan kohua myös itse.
– Jatkoin tänään vaaliahdisteluani naistenpäivän ruusujen jakamisen muodossa, Rydman totesi viime viikolla Facebookissa julkaisemassaan päivityksessä.
Syyttäjä päätti viime joulukuussa, ettei Rydmania vastaan nosteta raiskaussyytettä. Syyttäjän mukaan asianomistajan kertomuksessa oli oleellisia ristiriitaisuuksia. Tällä hetkellä rikostutkinnan kohteena on puolestaan kesäisen Helsingin Sanomien jutun tekijöitä sekä sitä varten haastateltuja henkilöitä.
Vuonna 2008 ensi kertaa kuntavaaleissa ollut vaalikonkari sanoo, ettei sosiaalisen median osuus kampanjoinnissa ole lisääntynyt, mutta se on olennainen osa sitä.
– Nyt haetaan enemmän ehkä vaihtoehtoisia kanavia.
Sosiaalisen median lisäksi Rydmanin kanavia ovat radio, printti- ja ulkomainonta, elokuvateatterit ja torikampanjointi.
Helsingissä kampanjointipaikoiksi ovat valikoituneet Narinkkatori, Hakaniemen tori ja Stokkan kulma.
Vakavampaa häirintää Rydman ei ole kokenut.
– Aika satunnaisesti joku voi olla, mutta silloinkin päihteiden vaikutuksen alaisena.
Sosiaalisessa mediassa asiattomuuksia on sen sijaan tullut vastaan. Rydman nostaa pahimmaksi Twitterin.
– Twitterissä on törkeyksiä kaiken aikaa. Siellä nimelliset ja nimettömät ihmiset soittavat suutaan, mutta se ei ole mitään vakavampaa.
Rydman kertoo kansanedustajana kysyneensä aiemmin törkeimpiin kommentteihin neuvoa eduskunnan turvallisuusalan ammattilaisilta.
Äänestäjiä keskusteluttaa eniten nyt uusi hallitus.
– Nyt keskustellaan enemmän kuin pitkään aikaan hallituspohjasta. Vaihtoehtoja nähdään siis olevan kaksi, joko perusporvarillinen tai sitten sinipunavihreä – ja jälkimmäinen omia äänestäjiäni kovasti huolestuttaa
Demareiden ehdokas, lähihoitaja ja työvalmentaja Fardoos Helal, 47, sanoo kohdanneensa lähes pelkästään positiivista palautetta. Edellisissä kuntavaaleissa ääniä kertyi 515. Nyt Helal toivoo enemmän ääniä.
– Tiedän, että Helsingissä on vaikea päästä läpi. Minulle on ollut tärkeää, että voin keskustella ihmisten kanssa. Olen tavannut varsinkin arabiankielisiä ihmisiä erilaisissa tapahtumissa.
Facebook-sivuillaan Helalilla on paljon kuvia kampanjastaan eri puolilta Helsinkiä. Kampanjointia tapahtuu myös omien kotisivujen ja Instagramin kautta.
Syyriasta kotoisin oleva kolmen lapsen äiti asuu Pasilassa ja työskentelee Diakonissalaitoksella nuorten työvalmentajana. Tultuaan Suomeen vuonna 2009 Helal on opiskellut lähihoitajaksi ja opiskelee parhaillaan työn ohella tulkiksi.
Eduskuntaan Helal sanoo haluavansa edistääkseen naisten oikeuksia ja vahvistaakseen ajatusta, että arabialaisissa naisissa on voimaa.