Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Selvitys: Joka neljäs henkilöauto ei pääse katsastuksesta läpi – yleisin hylkäyksen syy löytyy ajoneuvon edestä

Viime vuonna henkilöautojen määräaikaiskatsastuksista joka neljäs päättyi hylkäykseen (27,8 %). Yleisin hylkäyssyy henkilöautoilla on vika etuakselistossa. Valaisimiin liittyvistä vioista taas annetaan selvästi eniten korjauskehotuksia. Asiasta kertoo Traficom tiedotteessaan.

Vuonna 2022 katsastetun henkilöauton keski-ikä oli 14,7 vuotta. Vuonna 2021 keski-ikä oli 14,5 vuotta.

– Uudempien autojen hylkäysprosenttien vaihtelut selittyvät vuoden 2018 katsastusaikavälien muutoksilla. Todellisuudessa ajoneuvojen kunnossa ei ole nähtävissä merkittäviä muutoksia. Nykyään kolmevuotiaina katsastettavat autot ovat pääosin takseja, jotka on katsastettava joka vuosi, kertoo johtava asiantuntija Teemu Toivanen tiedotteessa.

Myös jousituksen ja iskunvaimennuksen sekä käyttöjarrun viat ovat yleisiä hylkäyssyitä. Valaisimiin ja sähkölaitteisiin, kuten rekisterikilven valoon tai lähivaloon, liittyvistä vioista taas annetaan selvästi eniten korjauskehotuksia.

Toivanen toivoo autonomistajalta tarkkaavaisuutta.

– Etenkin valaisimien viat ovat usein sellaisia, että autoilija pystyisi helposti ne havaitsemaan ja hoitamaan kuntoon ennen katsastusta ja näin välttymään korjauskehotuksilta, toteaa Toivanen tiedotteessa.

Katsastuksen vikatilastot malleittain ja käyttöönottovuosittain löytyvät tilastotietokannasta, jos mallia on katsastettu tilastovuonna 100 kertaa tai enemmän.

– Katsastustilastoissa ovat mukana myös mallikohtaiset ajokilometrit, mikä mahdollistaa mallin hylkäysten osuuden ja vikojen lukumäärien suhteuttamisen mallilla keskimäärin ajettuihin kilometreihin, kertoo erityisasiantuntija Ari Väisänen tiedotteessa.