Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt se on vahvistettu: Näin puoluekanta kertoo lempiruoasta

Ovatko perussuomalaisten äänestäjät vannoutuneita lihansyöjiä ja vihreiden äänestäjät kasvissyöjiä? Stereotypiat pitävät hämmentävänkin hyvin kutinsa, selviää Foodoran teettämästä ruokabarometrista.

Vihreistä selvästi muita suurempi osuus mainitsee suosikkiruoakseen kasvisruoan. Myös vasemmistoliiton äänestäjissä on keskimääräistä enemmän kasvisten suosijia.

Vihreät ja perussuomalaiset näyttäytyvät politiikan kentällä usein toisilleen vastakkaisina ja tämä näkyy myös lautasilla.

– Vihreiden ja perussuomalaisten lempiruoat korostuvat toisiinsa nähden vastakkaisina. Ruokalajit, jotka vihreiden kannattajilla korostuvat suosikkiruokina, eivät ole perussuomalaisten suosikkiruokien listalla. Esimerkiksi vihreistä 21 prosenttia pitää kasvisruokaa lempikategorianaan, perussuomalaisista vain 3 prosenttia, kertoo tiedotteessa Foodoran toimitusjohtaja Joonas Kuronen.

Perussuomalaisten valinnoissa korostuvat lihaisammat vaihtoehdot, kuten hampurilaiset, grilliruoka ja kebab. Suurin suosikki on kuitenkin kotiruoka, jonka suosikikseen mainitsee 48 prosenttia perussuomalaisten äänestäjistä.

Perinteistä kotiruokaa suosii vielä suurempi osa keskustan äänestäjistä (59 prosenttia).

Kyselystä ilmenee myös, että kokoomuslaiset syövät ulkona selvästi enemmän kuin muiden puolueiden äänestäjät.

– Jopa 23 prosenttia puolueen äänestäjistä syö ravintolassa viikoittain. Koko Suomen keskiarvo on 16 prosenttia, ja perussuomalaisten kannattajat käyvät ravintolassa kaikkein harvimmin (13 prosenttia), Kuronen kertoo tiedotteessa.

Kotiin ruokaa tilaavat eniten vihreiden, vasemmiston ja kokoomuksen äänestäjät.

Kotikokkailun kannalla ovat vahvimmin kristillisdemokraattien, RKP:n, vihreiden ja SDP:n äänestäjät. Eniten kotikokkeja on yli 55-vuotiaissa.

Foodoran Suuri suomalainen ruokabarometri -tutkimuksen toteutti Miltton Oy:n Research & Insight. Vastaajat rekrytoitiin Norstat Finlandin paneelista ja vastaukset kerättiin joulukuussa 2022. Kyselyyn vastasi yhteensä 3 152 vastaajaa, jotka edustivat iältään ja sukupuoleltaan Suomen väestöä. Tutkimuksen kokonaisvirhemarginaali on 2 prosenttiyksikköä suuntaansa.