Suurin osa Helsingin Uutisten vaalikoneeseen vastanneista ei leikkaisi Yleisradion rahoitusta.
Yleisradion rahoituksen kajoaminen jakaa helsinkiläiset eduskuntavaaliehdokkaat kahteen leiriin. Hieman yli puolet (55 %) Helsingin Uutisten vaalikoneeseen vastanneista on eri mieltä väitteestä, että Yleisradion rahoitusta on leikattava nykyisestä tasosta.
Kokoomuksessa 85 prosenttia vastanneista on väitteen kanssa samaa mieltä ja haluaisi Ylen rahoitusta leikattavan.
– Kun lähes kaikesta joudutaan säästämään, ei Ylekään voi olla mikään pyhä lehmä, johon ei saisi koskea. Onko kaikki Ylen nykyinen ohjelmatuotanto välttämätöntä vai onkohan seassa myös sellaisia esimerkiksi viihdeohjelmia, joita kaupalliset tahot voivat tuottaa. Mielestäni kaiken maailman ”pillupäiväkirjat” eivät ole välttämättömiä, Ben Zyskowicz (kok.) perustelee HU:n vaalikoneessa.
Korjausliikkeen Petri Roininen haluaa, että Yleisradion toimintaa arvioidaan.
– Sen ei pidä kilpailla yksityisen tarjonnan kanssa, hän sanoo.
Rahoituksen leikkaamista vastustava SDP:n Timo Harakka sanoo, ettei julkisen ja kaupallisen median pitäisi asettua vastakkain vaan lisätä yhteistyötään.
– Suomalainen tiedonvälitys on murroksessa, kun digitaaliset välineet ja monikansalliset some-alustat valtaavat alaa. Yleisradiolta tehtävät leikkaukset eivät koidu kaupallisen median hyödyksi.
Vihreiden Maria Ohisalo pohtii, että Yleisradio täydentää kaupallisten medioiden toimintaa.
– Yleisradio kantaa vastuuta demokraattisesta kansalaisyhteiskunnasta ja levittää kirjastolaitoksen ohella sivistystä, kulttuuria ja kotimaisia kieliä kaiken kansan keskuuteen. Valtion on huolehdittava Yleisradion riippumattomuudesta takaamalla sille ennustettava ja riittävä rahoitus.
– Yleisradio ja kirjastolaitos ovat suomalaisen sivistyksen tukipilarit, vasemmistoliiton Tuomas Nevanlinna vastaa.
Hanakimmin leikkuriin tartuttaisiin perussuomalaisissa. Vaalikoneeseen vastanneista perussuomalaisista kaikki ovat väitteen kanssa samaa mieltä.
– Me maksamme Yle-veroa ja Yle toimii vahvasti puolueellisesti. Ohjelmien taso ei ole niin korkeaa kuin tuolla rahoituksella luulisi saavan. Poliittisesti suuntautunut, kun sen pitäisi olla neutraali, Esa Korkia-aho (ps.) sanoo vaalikonevastauksessa.
Myös Liike Nytissä koetaan, ettei Yle ole riittävän neutraali tiedonvälityksessä.
– Yleisradion viestintä on politisoitunutta. Hieman kuten monen muunkin median. Viestintä tulisi olla informatiivista ilman valmiiksi luotua mielipidettä, sanoo Kari Markkola (liik.)
Kaikki RKP:n ehdokkaat ovat väitteet kanssa eri mieltä.
– Yle tuottaa laadukasta ja monipuolista sisältöä, sanoo Kent Ketomäki (r.).
HU:n vaalikone on osoitteessa www.helsinginuutiset.fi/vaalikone.