Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kiristikö jengipomo "katusakolla"? – Tällaista velkaa se tarkoittaa

Poliisi epäilee 24-vuotiaan helsinkiläisjengin johtohahmon yrittäneen kiristää 26-vuotiaalta niin sanottua katusakkoa. Asia tuli esiin tänään laajan rikoskokonaisuuden yhteydessä.

Tutkinnanjohtaja rikoskomisario Crista Granroth kertoo, että kyseessä on rikollisen toiminnan keskiössä olevien henkilöiden juttu.

– Katusakko on perusteeton velka. Joku on ehkä joskus jättänyt velan maksamatta tai käyttäytynyt epäkunnioittavasti. Sitten henkilölle määrätään, että nyt sinä olet velkaa jostain.

Katusakot eivät siis välttämättä liity rahalliseen velkaan, vaan se voidaan tuomita esimerkiksi uhrin sanomisien perusteella.

– Uhri on sakon vaatijan mukaan ollut vaikkapa ärsyttävä tai on sanonut vaatijan veljelle jotakin, mitä ei olisi saanut sanoa. Tämä on vähän tälläinen esimerkki yhteiskunnan ulkopuolisen maailman mielivaltaisista laeista.

Granrothin mukaan poliisin esitutkinnassa asiaa ei kuitenkaan voida näin nähdä, vaan kaikelle pitää löytää selkeä syy. Poliisi pitääkin katusakkoja esimerkiksi kiristämisenä.