Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kovia kokenut Havis Amanda siirretään pois Kauppatorin laidalta – juhlijoiden tuhot korjataan perusteellisesti

Kauppatorin laidalla oleva Havis Amanda -pronssiveistos siirretään vapun jälkeen korjattavaksi.

Patsas on kokenut vuosien varrella kovia muun muassa jääkiekon kultajuhlien aikana, jolloin ihmiset ovat kiipeilleet pronssipatsaan päälle. Helsingin taidemuseo kertoi vuonna 2020, että erityisesti vuosikymmenten mittainen lakitusperinne on vaurioittanut patsasta.

Lisäksi suolainen ja tuulinen meri-ilmasto on kuluttanut veistoksen pintaa.

Pronssissa olevat halkeamat ja reiät korjataan ja patinoidaan. Lisäksi konservaattori tekee pronssiosille kokonaisvaltaisen pintakonservoinnin.

Korjauksen aikana aukiolle rakennetaan pysyvä nostopaikka lakituksissa ja teoksen huollossa käytettäville nostureille.

– Havis Amandaa on ollut säännöllisesti pienempien ylläpitotoimenpiteiden kohteena, mutta tämä on ensimmäinen tilaisuus tehdä perusteellisia korjaus- ja konservointitoimenpiteitä. Korjaushankkeen aikana pyritään oikaisemaan veistoksen kallistumaa ja vahvistamaan naisfiguurin jalustan rakennetta, sanoo julkisen taiteen konservaattori Polina Semenova Helsingin taidemuseon tiedotteessa.

Suihkulähdeaukiolle on suunnitteilla laajempi remontti.

Peruskorjauksessa patsaan vesiallas ja perustukset kunnostetaan. Aukion pinnan painumat korjataan ja perinteinen kiveys palautetaan kunnostustyön päätteeksi. Samalla kunnostetaan myös suihkulähteen tekniikka ja siihen liittyvät putkitukset. Kaivutyöt tehdään arkeologin valvonnassa mahdollisten muinaisjäännöslöytöjen vuoksi.

Aukio aidataan työmaa-alueeksi vapun jälkeen. Maanrakennusurakka aukiolla kestää alustavasti elokuulle 2024 asti. Korjauksen kestoon vaikuttaa, joudutaanko työt keskeyttämään arkeologisten kaivausten takia ja millaisia rakenteita maan alta löytyy. Tänä vuonna vappua juhlitaan alueella kuitenkin normaalisti, kaupunki kertoo.

Havis Amanda kuuluu Helsingin kaupungin taidekokoelmaan, jota HAM Helsingin taidemuseo hallinnoi.