Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

"Voiko tämä olla totta?" Suomalaismiehen virallisiin papereihin ilmestyi useita eri syntymäpäiviä – Hannu Karpon tarinoista nähdään uusi versio

Hannu Karpo -näytelmä kertoo myös naisesta, joka rakensi kivilinnaa Pasilaan.

Kristian Smedsin ohjaama Karpolla on asiaa saa uusintaensi-iltansa Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä 23. maaliskuuta.

Näyttämöteos on kunnianosoitus tv-journalisti Hannu Karpon elämäntyölle.

Näytelmään on otettu mukaan Karpon haastattelemien ihmisten elämäntarinoita.

– Ne ovat oikeita tarinoita, joita Karpo tv-ohjelmaan nosti. Niihin ei ole dramatisoitu mitään lisää, kertoo Kansallisteatterin viestintäpäällikkö Karoliina Masalin HU:lle.

Moni tarina herättää kysymyksen, voiko tämä olla totta.

Yksi tarina kertoo miehestä, jolle ilmestyy virallisiin papereihin useita eri syntymäpäiviä.

– Toinen kertoo Postin palveluksessa pitkään olleesta henkilöstä, jolla oli pitkä ja vaivalloinen jakopiiri. Eläkkeelle jäätyään hän ei saanut mitään muistamista tai huomionosoitusta. Moni tarina herättää kysymyksen, voiko tämä olla totta, Masalin sanoo.

Vuonna 2000 Hannu Karpo haastatteli Pohjois-Pasilan metsikössä vaikuttanutta Kati Sinenmaata. Hän rakensi puien keskelle kivilinnaa yksittäisistä kivistä. Myös tämä tarina on mukana näytelmässä.

Toisen Helsinkiin liittyvän tarinan päähenkilö on musahommiin tähdännyt mies, joka asui metsässä Kehä I:n laidalla.

Lavalla nähdään kahdeksan nuorta näyttelijää, jotka ovat valinneet kertomukset näytelmään itse.

– Nuorten näyttelijöiden mukana näyttämölle siirtyy Karpon dokumenttimaailman ja havumetsien Suomen rehellinen eetos, jossa totuus on tarua ihmeellisempää, Kristian Smeds sanoo tiedotteessa.

– Karpo sai aikoinaan aikaan ison paradigman muutoksen, sillä hän nosti keskiöön yksityisen ihmisen tarinat, kokemukset ja kohtalot, Smeds sanoo.

Uusintaensi-ilta tarkoittaa esitystä, joka on aiemmin esitetty muualla, mutta nähdään hieman uudistettuna uudella näyttämöllä. Karpolla on asiaa kantaesitettiin Kotkassa vuonna 2021. Se on nähty myös Espoon kaupunginteatterissa.