Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Tarvitaanko Helsinkiin ruuhkamaksuja? – "On minun etuni, että siellä on mahdollisimman vähän toisia autoilijoita"

Helsingin suurista puolueista ruuhkamaksuja kannattavat vihreät, vasemmistoliitto ja RKP. Ruuhkamaksuja selkeimmin vastustavat perussuomalaiset, kristillisdemokraatit, kokoomus ja Liike nyt. Keskusta ja SDP ovat ruuhkamaksujen tarpeellisuudesta jokseenkin eri mieltä.

Kansanedustajaehdokkaat vastasivat Helsingin Uutisten vaalikoneessa väitteeseen Helsingissä tulee ottaa käyttöön ruuhkamaksut.

– Helsinkiin on rakennettu miljardien eurojen joukkoliikennejärjestelmä, jonka käyttöön tulee myös kannustaa. Ruuhkamaksut eivät kuitenkaan saa muodostaa kohtuutonta rasitusta ja niistä on vapautettava sellaiset kaupunkilaiset, joille auto on liikkumiseen välttämättömyys, Mikko Kärnä (kesk.) vastaa vaalikoneessa.

– Eduskunnassa voidaan säätä laki, joka sallii kunnille ruuhkamaksun käyttöönoton. Päätös tehtäisiin kuitenkin itsenäisesti jokaisessa kunnassat, sanoo Anita Hellman (sd.).

Vihreiden Oula Silvennoinen sanoo, että viime kädessä ruuhkamaksut ovat myös autoilijan etu.

On minun etuni että siellä on mahdollisimman vähän toisia autoilijoita.

– Ne vähentävät turhaa autoilua ja lisäävät väljyyttä liikenteessä. Silloin kun minun autoilijana on oikeasti oltava autoineni liikenteessä, on minun etuni, että siellä on mahdollisimman vähän toisia autoilijoita. Helsingissä ja suurissa kaupungeissa ruuhkamaksujen tuottoja voidaan käyttää julkisen liikenteen kehittämiseen, Silvennoinen sanoo.

Kokoomuksen Nea Nättinen muistuttaa, että toteutuessaan ruuhkamaksut koskisivat ennen muuta Helsingin seudun työntekijöitä ja yrityksiä.

– Ruuhkamaksut olisivat käytännössä pieni- ja keskituloisiin kohdistuva työssäkäyntivero, jonka tuotto hyvin todennäköisesti menisi muualle kuin Helsingin seudulle. Tämä vähentäisi etenkin pienituloisten, autolla töihin kulkevien ihmisten ostovoimaa.

– Paras kannustin yksityisauton vaihtamiseen joukkoliikenteeseen tai pyörään on toimivaan ja edulliseen joukkoliikenteeseen sekä kevyen liikenteen verkkoon panostaminen. Siirtymää on kuitenkin perusteltua vauhdittaa ruuhkamaksuin, vasemmistoliiton Pinja Vuorinen vastaa.

Autoilua ei saa rajoittaa tai hankaloittaa, sanoo kristillisten Sari Kumin.

–  Monet ihmiset tarvitsevat autoa työaikojensa vuoksi. Myös yrittäjät tulee huomioida. Moni yrittäjä tarvitsee autoa tavaroiden kuljettamiseen. Julkista joukkoliikennettä pitää tukea, jotta se muuttuu entistä houkuttelevammaksi vaihtoehdoksi yhä useammalle.

– Autoilijoita on hitsit vie jo kiusattu liikaa! Riittää jo. Polttoaineiden hinta pitää saada alas, se on tärkeämpi kysymys kuin mitkään tietullit, perussuomalaisten Marika Sorja kommentoi vaalikoneessa.

Useampi ehdokas sanoo, ettei Helsingissä ole ruuhkia.

– Helsingissä ei ole sellaisia ruuhkia, jotka perustelisivat liikkumisen rajoittamisen ja kallistamisen, Vapauden liiton Mira Puro sanoo.