Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Matti Vilen, 77, etsii Helsingistä harvinaislaatuista poliitikkoa – ”Niitä on vähän”

Aura Nousiainen pitää eduskuntavaaleissa äänestämistä tärkeänä, jotta koko kansan tahto tulee esille.

Eduskuntavaalien ehdokkaita ei näy Viikissä, mutta vaalit herättävät kiinnostusta. Kaikki äänioikeudelliset haastatellut sanovat äänestävänsä huhtikuun alussa pidettävissä vaaleissa.

– Se on kansalaisoikeus, toteaa Teija Haavistola, 54, Viikin Prisman edustalla.

Hän on äänestänyt kaikissa eduskuntavaaleissa kymmenien vuosien ajan. Nuoruudessa jotkin vaalit jäivät väliin.

Haavistola aikoo valita ehdokkaan, jonka kanssa hänellä on samoja arvoja. Esimerkiksi ihmisoikeuksien puolustaminen ja ilmastokysymykset ovat hänelle tärkeitä.

– Ja eriarvoisuus ei saa kasvaa. Heikommassa asemassa olevista täytyy pitää huolta.

Tarvitaanko Helsinkiin ruuhkamaksuja? – "On minun etuni, että siellä on mahdollisimman vähän toisia autoilijoita"

Seppo Saarinen, 73, ja Matti Vilen, 77, ovat tulleet kahville ennen ruokakauppaan menemistä. Se on heidän perinteensä. Molemmat aikovat äänestää, ehdottomasti.

Vilen aikoo antaa äänensä ehdokkaalle, joka ei lupaa liikoja ja pitää sanansa.

– Niitä on vähän, niistä on helppo valita, Saarinen huikkaa väliin.

Sekä Saarinen että Vilen aikovat äänestää perussuomalaisia. Vilen on ollut omien sanojensa mukaan SMP:n perustajan Veikko Vennamon miehiä jo 1960-luvulta lähtien.

”Puolueella on enemmän vaikutusvaltaa.”

Saarinen kaipaisi yhteiskuntaan muutosta. Hän kritisoi muun muassa hallituksen luomia sähkötukia, joilla pyritään avustamaan korkeasta sähkönhinnasta kärsiviä kansalaisia.

– Sähkötuet palvelee erityisesti keskiluokkaa ja varakkaita. Pienituloinen eläkeläinen ei hyödy tuesta, vaikka hänen sähkölaskunsa olisi noussut paljon, koska lasku ei ole riittävän suuri, Saarinen sanoo.

Yliopiston suuntaan kävelevän Aura Nousiaisen, 42, mielestä äänestäminen on paras tapa vaikuttaa, jos ei itse halua asettua ehdokkaaksi. Hänen äänestyspäätökseensä vaikuttaa enemmän puolue kuin yksittäinen ehdokas.

– Puolueella on enemmän vaikutusvaltaa. Ehdokkaat yksin eivät saa niin paljon aikaan, Nousiainen sanoo.

Hän pitää äänestämistä erittäin tärkeänä.

– Eduskunnan pitää edustaa koko kansaa. Jos ihmiset eivät ilmaise näkemystään äänestämällä, eduskunta ei pysty edustamaan koko kansan tahtoa.

Onko tässä huima Suomen ennätys? Erkki Tapola, 76, on valvonut vaalipaikoilla jo vuodesta 1968 lähtien

Ehdokkaita ei ole jakamassa vaalimainoksia myöskään Helsingin yliopiston Viikin kampuksen edustalla.

Etelä-Koreasta kotoisin oleva Jun Kyu Rhee, 42, on lounaalla kampuksen ruokalassa. Tutkijana työskentelevä Rhee äänestäisi vaaleissa, jos se olisi mahdollista. Huhtikuun alussa pidettävissä eduskuntavaaleissa voivat äänestää vain Suomen kansalaiset.

Rhee on kiinnostunut erityisesti Suomen valtion taloudesta ja julkisista palveluista käytävästä keskustelusta. Hän arvostaa erityisesti Suomen hyviä perhetukia, kuten lastenhoidon tukia.

– Etelä-Koreassa jotkin julkiset terveyspalvelut toimivat hyvin, mutta eläkkeet eivät. Ihmisten pitää työskennellä sen takia hyvin pitkään, Rhee sanoo.

Rhee muistuttaa, että monet maat, kuten Japani, kärsivät väestön vanhenemisesta. Syntyvyys voisi lisääntyä hänen mukaansa, jos valtio tukisi taloudellisesti enemmän vanhempia.

"Olen aidosti pahoillani siitä, mitä vähemmistöön kuuluvat poliitikot saavat kokea" – täl­lais­ta häi­rin­tää Wille, Ozan, Fardoos ja Otto ovat kohdanneet vaalikampanjansa aikana

Farmasiaa opiskeleva Matias Mäkipelto, 27, astelee yliopiston rakennuksesta lopputalven aurinkoon. Mäkipellolle tärkeitä teemoja ehdokkaan ja puolueen valinnassa ovat talous ja turvallisuus. Myös sillä on merkitystä, minkälainen ehdokas on ihmisenä.

– Minulle on tärkeää, että ehdokas pitää kiinni niistä asioista, joista on puhunut, Mäkipelto sanoo.

Mäkipelto ei ole vielä päättänyt, mille puolueelle antaa äänensä. Vahvoilla ovat kokoomus ja liberaalipuolue. Esimerkiksi liberaalipuolueen taannoin julkaisema leikkauslista oli hänestä hyvä avaus.

Hän pitää tärkeänä, että mahdollisimman moni äänestäisi vaaleissa.

– Jokaisella on oikeus äänestää. Jos ei käy äänestämässä, asioihin ei tule muutosta.

Ennakkoäänestys 22.–28.3.Vaalipäivä sunnuntaina 2.4.HU:n vaalikone aukeaa tästä!

Väittely katujengeistä kävi kuumana vaalipaneelissa – "On oltu yhteydessä perheisiin, joissa ei ole haluttu puuttua"

"Ei ole mitään tekemistä maahanmuuton kanssa" – HU:n vaalikoneen kysymys koulushoppailusta jakaa puolueita rajusti  

”Ikärajan laskemista jopa 12 vuoteen syytä harkita” – näin Helsingin ehdokkaat ajattelevat lasten rikosvastuusta