SDP on kiilannut vihreiden ohi Helsingin vaalipiirin toiseksi suurimmaksi puolueeksi, ilmenee Helsingin Uutisten ja Mediatalo Keskisuomalaisen teettämästä mielipidemittauksesta.
SDP:n kannatus on nyt Helsingissä 16,7 prosenttia. Nousua tammi-helmikuun tilanteeseen on 1,9 prosenttiyksikköä. Vuoden 2019 eduskuntavaaleissa demareiden kannatus oli 13,6 prosenttia.
Suurimpana puolueena Helsingin vaalipiirissä jatkaa edelleen kokoomus. Sen kannatus on vähentynyt alkuvuodesta kuitenkin 1,4 prosenttiyksikköä ja on nyt 24,1 prosenttia. Neljäntenä olevan vasemmistoliiton kannatus (14,6 %) nousi 0,3 prosenttiyksikköä.
Perussuomalaisten saaliiseen (12,1 %) on tullut 0,9 prosenttiyksikön lisäys.
Alle kymmenen prosentin kannatukseen jäävistä puoleista RKP (5,2 %) on nostanut kannatustaan viime gallupista 0,4 prosenttiyksikkö. Liike Nytin kannatus (3,5 %) on yli kaksinkertaistunut. Vaalien alla kannatukseen tuli 1,9 prosenttiyksikön korotus. Kristillisdemokraatit (2,4 %) menettivät 0,6 prosenttia ja keskusta (1,5 %) 0,2 prosenttiyksikkö.
Aiemman gallupin perusteella vihreät oli saamassa Helsingin vaalipiiristä viisi paikkaa, kun se vuoden 2019 vaaleissa oli kuusi. Nyt luku olisi enää neljä. Vihreiden paikan näillä tuloksilla nappaisi itselleen neljään paikkaan yltävä vasemmistoliitto. Kokoomuksen paikkamäärä pysyy kuudessa ja SDP:n neljässä. Perussuomalaisille olisi tulossa kolme paikkaa, RKP:lle yksi sekä keskustan, kristillisdemokraattien ja Korjausliikkeen muodostamalle vaaliliitolle yksi paikka.
Muut puolueet keräävät yhteensä 3,7 prosentin kannatuksen. HU:n edellisessä gallupissa luku oli yli neljän prosentin.
Mielipidekyselyn perusteella äänestysinnokkuus on kasvussa. Vastaajista 83 prosenttia pitää äänestämistään vuoden 2023 eduskuntavaaleissa täysin varmana ja 13 prosenttia melko varmana. Edellisessä kyselyssä täysin varmoja äänestäjiä oli 79 prosenttia. Varminta äänestäminen on vasemmistoliiton ja RKP:n ja vihreiden keskuudessa.
Ikäryhmittäin tarkasteltuna varmimpia äänestämisestään ovat vanhimmat vastaajat (yli 70-vuotiaat). Epävarmimpia ovat puolestaan alle 30-vuotiaat.
Ammattiaseman suhteen tarkasteltuna varminta äänestäminen on toimihenkilöiden keskuudessa. Epävarmimpia ovat puolestaan työntekijät. Opiskelijoiden äänestysinnokkuus on kasvanut edelliseen mittaukseen verrattuna.